Afbeelding

Gravenaren winnen met slechtste slogan van 2017

Nieuws 268 keer gelezen

30 december 2017. De avond van de Taal. Op NPO 2. Veel bekende tv-personen praten op deze avond over allerlei facetten van de taal. Het Genootschap Onze Taal kiest het woord van het jaar. Annechien Steenhuizen leest een dictee voor. Er is een rebus van de Dichter des Vaderlands en dan verschijnen drie Gravenaren in beeld. Ramon Ligthart en Tineke de Wit van het bekende Steakhouse Don Kiesjot en André Leurs, oud-bakker, oud-kastelein, oud-voetballer, maar jong van hart. Zij horen bij het thema “Slechtste slogan van 2017”. Het grappige is dat je als maker van de slechtste slogan eigenlijk de beste bent. Want je krijgt de meeste aandacht. Ramon: “We hadden met de slogan “Van kop tot kont, worst in de mond” een duidelijke omschrijving van onze worstenbroodjes gegeven. In Brabant weet iedereen hoe erg het is om eerst in een hap lucht te bijten, voordat je de worst kunt proeven. En datzelfde geldt voor de laatste hap. Met alleen de korst scoor je echt niet”.

Ramon Ligthart en Tineke de Wit kwamen in 1993 vanuit Uden in Grave wonen en werken. Al 25 jaar runnen ze met enthousiasme Don Kiesjot. Een steakhouse met bekendheid tot ver over de Graafse grenzen. Op de houtskoolgrill vliegen de vlammen omhoog om te doven in een fantastisch stuk vlees. Vakmanschap. André Leurs kent iedereen van de fameuze bakkerij De Snip: “Daar heb ik gewerkt van 1967 tot de plotselinge sluiting in mei 1992. Mijn specialiteit was de patisserie. Daarna ben ik kastelein van de Coehoorn geweest. Het bakken zit gewoon in mijn bloed. Vandaar dat ik ook hier aan tafel zit. Maar schrijf er vooral dat van die 25 jaar bestaan van Don Kiesjot bij. Daar gaan we meer van horen”.

In 2001 verhuisden Ramon en Tineke naar Mill. Naar een huis bij de molen de Korenbloem. Een in verval geraakte molen uit 1857. Ze dachten die molen wel even op te knappen. Ramon: “Maar dat viel vies tegen. Het was een ruïne geworden, bedekt met mos en zonder wieken. Een schandplek in het mooie Mill. Met de gevraagde subsidies wilde het maar niet lukken. Die onzekerheid heeft tot 2014 geduurd. Toen belde een actieve medewerkster van de provincie ons op en zette daarmee de zaak in gang. Met behulp van vele vrijwilligers werd er keihard aan de renovatie gewerkt en in maart werd de vernieuwde molen officieel heropend door maar liefst drie burgemeesters. Natuurlijk die van Mill, maar ook de burgervaders van Boekel en Wijk en Aalburg, beiden molenliefhebbers. Ik heb zelf een cursus voor molenaar gevolgd en draai zelf de molen. Samen met Peter Simons, een molenaar uit Cuijk, die al veertig jaar actief is”.

“Inmiddels staat de molen op de UNESCO Werelderfgoedlijst”, vult Tineke, niet zonder trots aan. “Maar, de molen moet blijven draaien. Stilstand is funest, onderhoud blijft constant nodig. Om uit de kosten te komen was geld nodig”. Het creatieve koppel bedacht een plan, samen met een goede kennis uit Waalwijk. Een bakker van worstenbroodjes. In Waalwijk leeft dat enorm. “Ga toch worstenbroodjes verkopen”, adviseerde hij ons”. Dus togen Ramon en Tineke, naast hun werk in Don Kiesjot, met regelmaat naar Waalwijk om daar worstenbroodjes te bakken. “Ik had een acht op de koksschool voor mijn worstenbroodjes, dus ik voelde me meteen op mijn gemak”, lacht Tineke. Het ging geweldig met de worstenbroodjes. “In 2015 hebben we in de molen een bakkerijtje gemaakt, waarin we onze worstenbroodjes nu bakken, vertelt Ramon, de meester van het vlees. “We halen ons vlees bij een speciale slager in Wanroij. Hij slacht nog zelf, dus we weten wat voor vlees we in de kuip hebben”. Er wordt gelachen. Iets wat in de molen met deze drie mensen ook tijdens de baksessies wel meer voorkomt. André: “Het recept van zijn worst zal je niet horen. Hij maakt ook de kruidenmix zelf”. Een bakker en twee koks. Ik heb de worstenbroodjes mogen proeven. Het is vakmanschap van drie enthousiaste mensen die nog de tijd nemen om een smakelijk product te maken.

De uitslag
Terug naar 30 december. De uitslag van de slechtste slogan wordt bekend gemaakt. Er zijn nog drie finalisten over. “Hoe ze onze slogan gevonden hebben weten we niet”, zegt Tineke. “We werden gebeld met de boodschap dat onze slogan bij de tien slechtste van het jaar 2017 hoorde. Met de vraag of we naar de studio wilden komen om getuige te zijn van de uitslag”. Het Graafse drietal kwam prominent in beeld toen de uitslag bekend werd gemaakt. Er waren maar liefst 350 genomineerden. Daaruit werden de slechtste tien gekozen. En daaruit kwamen de drie finalisten. “Met 27.7% van de stemmen is “Van kop tot kont, worst in de mond” winnaar geworden van de blauwe tegel die hoort bij de slechtste slogan van het jaar.

De drie winnaars kunnen er hartelijk om lachen. Ramon: “In Brabant snappen ze precies wat we er mee bedoelen. Het is natuurlijk de beste reclame die je maar kunt bedenken. De Korenbloem kan blijven draaien. En dat is het voornaamste”.

De Korenbloem is elke dinsdag en zaterdag geopend van 13 tot 17 uur. Op vrijdagavond tussen 18 en 21 uur. Naast de worstenbroodjes zijn er ook molenproducten te koop.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant