Afbeelding

Natuurherdenkingsteken voor Graafse voorvechtster van vrede Adry de Jong-Jansen

Nieuws 2 keer gelezen

GRAVE/ZEELAND - De Stichting Atoomvrijstaat Volkel herdenkt zondagmiddag 24 september de eerder dit jaar overleden Graafse Adry de Jong-Jansen. Dit gebeurt in het kader van de Groene Maand en de Vredesweek. Op het eigen grondgebied in de Trentsche Bossen, vlakbij de Millsebaan tegenover vliegbasis Volkel, wordt een ‘natuurgedenkteken’ opgericht om deze voorvechtster van vrede, duurzaamheid en menselijke rechtvaardigheid blijvend te herinneren. ‘Als stil en eeuwig protest in het groen en voor de vrede.’

Adry de Jong-Jansen had zelf ook een aandeel in de Atoomvrijstaat. Zij is afgelopen zomer op 87-jarige leeftijd overleden en op 23 juni begraven op de natuurbegraafplaats in De Maashorst. Ze is in Grave geboren als dochter van een bakker, Jansen. Ze was met name in Uden een bekende verschijning en zette zich altijd in voor duurzaamheid, vrede, natuur en mensen van andere culturen. En ook voor thema’s als klimaat, geloof, voeding, gezondheid. Zo was ze oprichtster van het Bureau voor Maatschappelijke Dienstverlening, waarbij ze heel veel mensen heeft kunnen helpen, vaak als andere instanties gesloten waren of het lieten liggen.

Enkele personen die nauw bij haar betrokken waren, hebben het initiatief genomen om in de Week van de Vrede voor haar een blijvende herinnering op te richten. In onderling overleg en in het bijzijn van haar dochters en naasten zal op de eigen grond van de Atoomvrijstaat in de Trentse Bossen vlakbij Vliegbasis Volkel een natuurgedenkteken worden geplant. Dit kan gezien worden als een stil en eeuwig, natuurlijk protest.

Uit de krant

Uit de krant