Afbeelding

De jongens van De Corridor

Nieuws 55 keer gelezen

ZEELAND – Op dinsdag 26 september verschijnt het boek De jongens van De Corridor. Het gaat over de experimentele jeugdgevangenis aan de Brand in Zeeland, officieel het Penitentiair Trainingskamp. Auteurs zijn Twan van den Brand en Jos Straathof, beiden voormalig adjunct-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad.

In mei 1967 werd in Zeeland Penitentiair Trainingskamp De Corridor geopend. Het was een experiment in het gevangeniswezen dat vanuit de hele wereld belangstelling trok. Jongeren die een klein vergrijp hadden gepleegd, werden niet langer tussen de zware criminelen gezet, want, zo was de redenatie, daar werden zij alleen maar slechter van. En de maatschappij uiteindelijk ook.

De Corridor gold als de meest open gevangenis van Nederland. Er waren geen cellen, maar kamers. Tralies ontbraken. Ontsnappen was onmogelijk: je liep gewoon weg. Het was de eerste gevangenis waar met groepsleiders werd gewerkt, die met hun lange haar overigens nauwelijks van de gedetineerden, de jongens, waren te onderscheiden. De jongens sportten, werkten in het bos, speelden Zwarte Piet op de lagere school, liepen stage en deden buiten de deur werkervaring op. En elke dag waren er confronterende groepsgesprekken over hun gedrag.

Landelijk nieuws
De Corridor was landelijk nieuws. Ook buitenlandse delegaties en cameraploegen liepen aanvankelijk de deur plat. Maar het bijzondere experiment werd al snel door Den Haag verwaarloosd. Hoe kon dat gebeuren? Waarom werd zo’n relatief dure instelling door justitie in het leven geroepen om vervolgens weg te kijken?

André Hazes
Het boek De jongens van De Corridor bevat de avontuurlijke geschiedenis van een jeugdgevangenis die tot het einde bijzonder bleef, vol uniek materiaal: zo was André Hazes een van de eerste jongens die er zat. Het is bovendien een geschiedenis die aansluit bij een discussie die nog altijd actueel is, met de nodige lessen voor nu.

Eind 2005 werden de deuren van het Penitentiair Trainingskamp gesloten en werd het complex omgebouwd tot een kliniek voor longstay-tbs’ers, patiënten die in principe nooit meer vrijkomen.

Over de auteurs
Twan van den Brand (1958) is onderzoeksjournalist. Hij was correspondent in Berlijn en adjunct-hoofdredacteur bij het Brabants Dagblad. Bij Balans verscheen eerder van hem De strafkolonie. Een Nederlands concentratiekamp in Suriname 1942-1946.
Jos Straathof (1959) is filosoof en journalist. Hij doceert aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Eerder werkte hij voor verschillende kranten, en was eveneens adjunct-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad.

Andere Tijden
Op zaterdag 23 september is het tv-programma Andere Tijden volledig gewijd aan het boek De jongens van De Corridor. De uitzending begint om 21.20 uur op NPO 2.

De jongens van De Corridor
ISBN: 9789460035067 (paperback)
Aantal pagina’s: 256
Uitgever: Balans
Verschijningsdatum: 26-09-17

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant