Afbeelding

Uitwisseling OBC Huissen en Europaschule Kamp-Lintfort (D) in Herpen

Nieuws 217 keer gelezen

HERPEN - Leerlingen van de Duitse Europaschule in Kamp-Lintfort bezochten donderdag 22 juni bezochten scholieren van het OBC uit Huissen tijdens hun schoolkamp in Herpen. In het kader van het project Nachbarsprachebuurcultuur werd samen gesport, gezwommen en gebarbecued.

De Nederlandse leerlingen hielden ‘s ochtends een sportdag, waaraan ondanks de hitte actief meegedaan werd. Hun variant van het tv-programma Expeditie Robinson, die deels in het water van het Klompven plaatsvond, en de aansluitend ingelaste zwempauze gaven in de middag aangename verkoeling. Ook de Duitsers namen een activiteit voor hun rekening, waaraan de scholieren enthousiast deelnamen. “Leuk dat ze ook moeite voor ons gedaan hadden”, vond Kris (15) van het OBC Huissen.

Nachbarsprachebuurcultuur
De uitwisseling vond plaats in het kader van het Interregproject Nachbarsprachebuurcultuur van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Duisburg-Essen. Zij brachten 44 Nederlandse en 25 Duitse leerlingen samen. Het project, dat op 3,4 miljoen subsidie van de Europese Unie kan rekenen, moet de komende jaren Duitse en Nederlandse leerlingen uit de regio een blik op het buurland bieden, zodat de barrière om later in het buurland te gaan studeren of werken kleiner wordt.
Hoewel niet alle leerlingen elkaars taal spreken, gaat het contact bijna vanzelf. Sommige leerlingen houden ook buiten de uitwisseling om contact met elkaar via sociale media als Instagram en WhatsApp. Uiteindelijk blijken de leerlingen zelfs helemaal niet zoveel van elkaar te verschillen als ze dachten. “Ik weet niet hoor, maar die Duitsers hebben nog best een goede muzieksmaak”, vindt een van de scholieren.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant