Afbeelding

Graafs aandeel in nieuwe sprookjesmusical Catriona, Prinses van de Highlands

Nieuws 45 keer gelezen

GRAVE/NIJMEGEN - Begin juni gaat de nieuwe Nederlandse musical ‘Catriona, Prinses van de Highlands’ in première in De Lindenberg in Nijmegen, Diverse mensen uit Grave en omgeving doen eraan mee. De musical is een Schots sprookje, leuk voor de hele familie, en wordt uitgevoerd door de MusicalMakers uit de regio Nijmegen en Boxmeer. De musical vertelt het verhaal van het Pictische boerenmeisje Catriona, te midden van twee vuren.

De musiacal kent een flink Graafs aandeel. Zo kruipt Iris Holtzhuizer in de huid van de wraaklustige prinses Keela. ‘Sommige stukken zijn echt hilarisch en zorgen voor veel lol’, vertelt Iris. Christan Leenders vertolkt de rol van de vastberaden wachter. ‘Normaal houd ik niet zo van wachten, maar in Catriona is het meer dan leuk!’, zegt Christan. Ed Holtzhuizer (vader van Iris) en Erik Verstraten zijn onderdeel van de zevenkoppige band. Maar ook als het gaat om de verzorging van grime en haar is er sprake van een Graafs tintje. Francis Pater, Tamara van der Sluijs, Lizzy Derksen en Nienke van den Berk halen alles uit de kast om de cast in juni om te toveren tot sprookjesfiguren.

Strijd, wraak en liefde
In het decor van het Schotland van de tiende eeuw, waar de Picten en de Schotten in hevige strijd met elkaar zijn, vertelt de goedgemutste Harlekijn het avontuur van Catriona. Een meisje met een bijzondere gave die het hart van de Schotse kroonprins Kenneth sneller laat kloppen! Ook de Pictische broodjesbakker McDonald is gecharmeerd van de onhandige Catriona. McDonald wil Catriona graag inzetten in de strijd tegen de Schotten, maar Catriona moet hier niks van weten.

Ondertussen maakt het hof van Felicia, koningin der Schotten, zich op voor het grote prinsessenbal terwijl ergens anders een giftige dans om de troon ontstaat... Prinses Keela, gespeeld door Iris, maakt het Kenneth namelijk niet altijd even makkelijk. Ze wil wraak op haar zuster Felicia, Koningin der Schotten. Keela vindt dat haar zoon, Prins Leesy, recht heeft op de troon. Zij smeedt dan ook snode plannen om de positie van prins Kenneth te ondermijnen. ‘Mijn rol komt in de buurt van de boze stiefmoeder uit Sneeuwwitje en ik vind het heerlijk om een slechterik te spelen. Dat is het leuke aan theater, dingen neerzetten de je normaal niet zou doen’, zegt Iris.

Maar bovenal humor
Het komische familiesprookje is speciaal voor de MusicalMakers geschreven door regisseur en scenarioschrijver Jet Pit en door dirigent, componist en tekstschrijver Jarno Scholten voorzien van muziek. Voor bassist Ed Holtzhuizer is het alweer zijn derde productie die hij bij de MusicalMakers meedoet. Door een gebroken pols speelt hij de bas voorlopig noodgedwongen via een keyboard. ‘Een extra uitdaging’, zegt Ed. ‘De voorstelling bevat speelse arrangementen en zelfs het koor wordt ingezet als zelfstandig instrument’, zegt Jet.
Inspiratiebronnen voor het verhaal waren onder anderen Walt Disney, De Muppet-show, Pratchett, André van Duin, Bridget Jones, Gebroeders Grimm, Lady Marmelade, Charlie Chaplin, Astrid Lindgren en De Europese politiek.

Kaarten
Op 1, 2, 3 en 4 juni brengen de MusicalMakers Schotland tot leven in Theater de Lindenberg in Nijmegen. Kaartjes kosten 15 euro per stuk en zijn te bestellen via www.delindenberg.com/theater?searchmonth=06-2016&genre=Toneel+en+muziektheater.

MusicalMakers
De MusicalMakers, opgericht in Boxmeer, is inmiddels uitgegroeid tot een semiprofessionele musicalvereniging van 45 personen uit de brede regio rondom Boxmeer en Nijmegen. De MusicalMakers behoorden begin 2014 tot de laatste tien ‘Beste Ensemble’ van de Nederlandse Amateur Musical Awards.

Afbeelding

Uit de krant