Afbeelding

Tweede kans voor aanleg glasvezelnetwerk in Landerd

Nieuws 87 keer gelezen

LANDERD - In de gemeente Landerd wordt mogelijk toch een glasvezelnetwerk aangelegd. Burgemeester Marnix Bakermans en wethouder Ben Maathuis ondertekenden dinsdagmiddag een samenwerkingsovereenkomst met het bedrijf E-fiber om in de gehele gemeente een glasvezelnet aan te gaan leggen. ‘Dit past bij het uitgangspunt van het college om glasvezel beschikbaar te stellen voor de hele gemeente, dus inclusief de bedrijventerreinen en het omvangrijke buitengebied’, stelt de Landerdse burgervader. Vorig jaar bestond er te weinig animo in Reek, Schaijk en Zeeland voor glasvezel.

De gemeenteraad stemde donderdag 1 oktober unaniem in met het glasvezelvoorstel van het college. Portefeuillehouder Ben Maathuis is content: ‘Dit betekent dat heel Landerd de kans krijgt om aan te sluiten bij een snel en modern netwerk. Hiermee zijn we voorbereid op de toekomst.’

E-fiber wil het stelsel bij voldoende deelname (minimaal 40%) bij alle adressen in de gemeente aanleggen tot in de meterkast. Directeur Eric Vos van E-Fiber verwacht dit percentage wel te gaan halen. ‘We zijn druk bezig alle voorbereidingen voor deze grootschalige klus te treffen. Als mensen direct besluiten om diensten af te gaan nemen, is deze aansluiting gratis. Indien dat later besloten wordt, worden er aansluitkosten in rekening gebracht.’

Open netwerk
Het aan te leggen netwerk is een zogenoemd ‘open’ netwerk, dat wil zeggen dat het mogelijk wordt dat er meerdere diensten en ook aanbieders gebruik van kunnen maken. De aan te bieden diensten worden tegen marktconforme prijzen aangeboden. E-Fiber start naar verwachting nog eind 2015 met de aanleg van het glasvezelnetwerk. De werkzaamheden nemen naar verwachting een jaar in beslag.

Te weinig animo
Ondanks een maandenlange promotiecampagne van LanderdNet werd eind vorig jaar bekend dat de aanleg van glasvezel in Landerd niet doorging. Er bestond onder inwoners van Reek, Schaijk en Zeeland te weinig animo. Slechts een kwart van de Landerdse huishoudens schreef zich in voor de aanleg van glasvezel. Doelstelling was dat tenminste vijftig procent van de 6.400 huishoudens in Reek, Schaijk en Zeeland ja zou zeggen tegen glasvezel. In het buitengebied, waar mensen vaak dringend verlegen zitten om een goede, snelle internetverbinding, bleek iets meer dan de helft van de huishoudens (53 procent) geïnteresseerd in glasvezel.

Uit de krant