Afbeelding

Muts af, Berg op verdeelt opbrengst onder goede doelen

Nieuws 119 keer gelezen

SCHAIJK - Muts af, Berg op. Een begrip in werelddorp Schaijk. En waarschijnlijk tot ver daar buiten ook. Daphne Lange, Heidi van Kreij, Elise Vissers, Laura van der Heijden en Angelique Vos hebben onder die naam meegedaan aan Alpe d’Huzes. Die dag, donderdag 4 juni, ging het in Schaijk maar over één ding: zijn ze al boven? Zelfs tot weken na de klim blijven de donaties binnenstromen. Zo vlak voor de zomervakantie willen de vijf vrouwen het resterende bedrag overhandigen aan zes door hen zelf uitgekozen goede doelen.

Het grootste deel van de opbrengst stroomt via Alpe d’HuZes naar KWF Kankerbestrijding, maar door zelf het restant te verdelen heeft het team een vinger in de pap. “Dat hebben we van tevoren met elkaar afgesproken”, legt Angelique uit. “Alhoewel ik moet toegeven dat we in eerste instantie twijfelden of we het drempelbedrag van 12.500 euro (2.500 euro per deelnemer, red.) wel zouden halen. Dat is namelijk veel geld. Maar door alle fantastische steun, support en het enthousiasme van mensen om ons heen, zijn we daar ver overheen gegaan.”

Muts af, Berg op is heel dankbaar voor alle sponsoring. “Het is ongelooflijk hoe mensen met ons hebben meegeleefd”, gaat Angelique verder. “We hebben ontzettend veel aandacht gehad. Zoveel zelfs dat we bij het inschrijven op de Alpe herkend werden. Dat doet echt iets met je. Sowieso is de saamhorigheid tussen de deelnemers heel groot. Iedereen maakt de klim met zijn eigen verhaal. De liefde en het respect dat wij onderweg kregen. Dat is niet te beschrijven.”

Onderzoek
Daarom is het team blij dat het nu iets terug kan doen. Drie van de zes door de vrouwen gekozen doelen zijn organisaties die onderzoek doen naar de kankers die zij zelf hebben gehad. Dat zijn Lymph&Co tegen lymfeklierkanker, Pink Ribbon tegen borstkanker en Ruby and Rose tegen baarmoederhalskanker. “Als een organisatie onderzoek wil doen dan kunnen ze aankloppen bij het KWF om een financiële bijdrage te krijgen”, vertelt Heidi. “Door direct geld aan hen te schenken, stellen wij ze in staat vast vooronderzoek te doen waardoor ze een beter voorstel kunnen indienen.”

Verder krijgt het Radboud Oncologie Fonds een bijdrage voor verder onderzoek naar kanker in het algemeen. Hetzelfde geldt voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), dat onderzoek doet naar kanker bij kinderen met als doel de genezingskans de komende tien jaar naar 95 procent te brengen. Al deze organisaties ontvangen een cheque ter waarde van 3.500 euro.

Het bedrag dat dan nog overblijft gaat naar WensAmbulance Nederland. Een stichting die zich inzet om de laatste wens te vervullen van een persoon in zijn laatste levensfase. Heidi: “Wij kwamen de ambulance ook tegen op de berg. Die doet goed werk en daarom krijgen zij ook een deel van de koek.”

Frankrijk
Zelf kijken de dames terug op een uitdagend maar geslaagd avontuur. “De week van de klim hebben we met onze gezinnen in Frankrijk doorgebracht”, blikt Angelique terug. “Op eigen kosten”, voegt ze er snel aan toe. “Dat de mensen niet denken dat wij het sponsorgeld daarvoor gebruikt hebben. Elke laatste cent daarvan gaat naar goede doelen voor onderzoek en andere belangrijke organisaties. Dat is hard nodig.”
Terug naar de tijd in Frankrijk. “Dat was een echt een heel bijzondere week. Er is veel gelachen en gejankt. Iedereen praatte met elkaar. Ook de kinderen. Tijdens het evenement was het echt heel fijn om bovenop die berg te arriveren. Daar heb je het voor gedaan. Daar zie je familie, vrienden en andere belangstellenden. Onvoorstelbaar. Daar heb ik echt van kunnen genieten.”

Het team
Iets anders dat de vijf vrouwen hebben overgehouden aan het avontuur is een hechte vriendschap. “Dat is het leven”, zegt Heidi. “Als ik deze verschrikkelijke ziekte nooit had gekregen, was ik ook nooit zo goed bevriend geraakt met de rest van het team. Wij zijn allemaal door hetzelfde proces gegaan. Af en toe hebben we aan een half woord richting elkaar al voldoende.”

En de fiets, hangt die nu aan de wilgen? “Nee”, lacht Heidi. “Ik heb er wel een nieuwe hobby in gevonden. Elke woensdagochtend gaan we samen fietsen. Als dat niet uitkomt dan verzetten we het gewoon.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant