
Inspecteurs nemen 16 honden mee uit ernstig vervuilde woning in Maashorst
Maashorst 1.112 keer gelezenMAASHORST - Opnieuw hebben de LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) en de politie een woning aangetroffen waarvan de houten vloeren doordrenkt waren met urine van de grote hoeveelheden huisdieren op het adres. Deze keer in de gemeente Maashorst.
De diensten troffen afgelopen vrijdag elf volwassen honden en vijf pups in de woning die los rondliepen. De ammoniakdruk was door de langdurig niet opgeruimde urine enorm hoog. Ondanks eerdere waarschuwingen van de inspectiedienst en meerdere door de rijksdienst RVO opgelegde bestuursrechtelijke lasten aan de beklaagde, verbeterde de situatie nauwelijks. Daarom zijn alle honden in bewaring genomen. De politie heeft de bewoonster proces-verbaal aangezegd.
Een soortgelijke situatie speelde zich half augustus af in de gemeente Echt-Susteren. Omdat een bewoner een grote hoeveelheid honden en sphynxen (naaktkatten) in zijn woning hield, deze binnen hun behoefte liet doen en niet behoorlijk opruimde, waren de vloeren verzadigd van de urine met als gevolg een zeer penetrante ammoniaklucht. Ook hier verbeterde de eigenaar de situatie na eerdere waarschuwingen en opgelegde lasten onvoldoende. Alle dieren (51 honden, 9 naaktkatten en een papegaai) zijn daarom op vrijdag 18 augustus weggehaald.
Schoon en veilig
Het is niet wettelijk verplicht om huisdieren dagelijks naar buiten te laten om hun behoefte te doen. Wél moet de eigenaar de dieren een schone en veilige leefomgeving aanbieden. Dat het niet opruimen van urine en uitwerpselen onhygiënisch is, laat zich raden. Maar het leidt ook tot een voor mens en dier zeer ongezonde ammoniakdruk. Langdurige nalatigheid kan bovendien tot ernstige schade aan de woning leiden. Houten vloeren die verzadigd raken met urine zijn nauwelijks nog te reinigen en de daarmee gepaard gaande ammoniaklucht moeilijk uit het huis te verdrijven.
Maximum aantal dieren
In Nederland is geen maximum gesteld aan het aantal dieren dat iemand in huis mag nemen. Wél stellen sommige woningbouwcorporaties en particuliere verhuurders een maximum in de huurovereenkomst. Als de bewoner zich hier niet aan houdt, kan dit tot problemen met de huisbaas leiden. De situatie loopt al snel uit de hand als een woningbezitter of huurder besluit grote hoeveelheden dieren in huis te nemen en niet regelmatig schoon te maken. Zeker als de dieren niet naar buiten worden gelaten. Een melding bij Meldpunt 144 en een controle door de politie en/of de LID kan bij vervuilde huisvesting leiden tot ingrijpende bestuurs- en/of strafrechtelijke maatregelen wegens overtreding van de Wet dieren.