Afbeelding

Leerlingen en docenten Udens College fietsen van Parijs naar Uden voor het goede doel

Maashorst 804 keer gelezen

Door Siem van Merwijk

UDEN - Een fietstocht van Parijs naar Uden met 23 leerlingen. Het klinkt als een loodzware uitdaging, en dat is het ook. Docenten Patrick van Lierop en Maikel van Orsouw waagden zich eraan en vertrekken begin juni naar Frankrijk. Tijdens de drukke voorbereiding op de bijzondere fietstocht sprak Arena met de docenten en leerling Sterre van der Meer (15) uit Zeeland, die als een van de gelukkigen deelneemt aan de fietstocht.

Op de vraag waarom er gekozen is voor deze tocht heeft docent Patrick van Lierop een komisch antwoord: “Het kan mij gewoon niet gek genoeg.” Toch heeft de fietstocht van Parijs naar Uden een serieuze aanleiding, want er wordt geld opgehaald voor het Prinses Maxima Centrum opgehaald. Dit ziekenhuis heeft als missie om ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven. Het is de derde keer dat Van Lierop zich samen met leerlingen inzet voor een goed doel middels een sportief avontuur. “Het idee ontstond toen ik ooit zelf deelnam aan de Alp d’HuZes. Hier fietste een deelnemer voor mij met een tenue aan van VMBO Maastricht, waarop ik dacht: hier sta ik volgend jaar ook met mijn leerlingen.” Het idee werd een plan, dat ondanks sceptische gedachten van een schooldirectie toch werd doorgezet door Van Lierop. “Die top van de Alp d’HuZes werd bereikt en daar werden we opgewacht door een trotse directeur. Dat was zo bijzonder, dat het voor ons vanzelfsprekend was dat we dit initiatief door gingen zetten.”

Echter kwam er voor het Udens College zand in de motor in de vorm van de coronapandemie, wat evenementen en buitenlandse reizen en dus volgende deelnamen aan de Alp d’HuZes onmogelijk maakte. Daarom koos Van Lierop met collega’s voor een alternatief met een extreme wandeltocht in eigen land, waarin er van Texel naar Utrecht werd gewandeld – ook dit keer met een positieve ervaring als gevolg. “Dit was loodzwaar, maar prachtige ervaring voor de deelnemende leerlingen.”

Logistieke puzzel
Met het eindigen van de pandemie, deden ook nieuwe kansen en mogelijkheden zich voor betreft het organiseren van een nieuwe sportieve uitdaging voor het goede doel in het buitenland. Maikel van Orsouw, afkomstig uit Schaijk en docent aan het Udens College, haakte aan bij de organisatie. “Net zoals Patrick heb ik zowel bij ons op school als in mijn privé omgeving te maken gehad met kanker en de vreselijke gevolgen hiervan. In de aantal keren dat ik bij het Prinses Maxima Centrum ben geweest heb ik kunnen constateren dat daar fantastisch werk wordt verricht, waardoor ik het prachtig vind om te kunnen aansluiten bij dit initiatief.”

Dit paar extra fanatieke handen bij de organisatie zijn wel degelijk nodig, want met 23 leerlingen van Parijs naar Uden fietsen lijkt eenvoudig, maar is een enorme (logistieke) puzzel gebleken. “Van de trainingsschema’s voor de leerlingen tot het in orde brengen van hun materiaal en van het verkennen van de gehele route tot het verzorgen van onderkomens. Vanaf minuut een tot het eind organiseren we dit jaar alles zelf”, benadrukt het duo. Het is een logistieke uitdaging voor de organisatie, maar een sportieve voor de leerlingen. 

Sterre van der Meer uit Zeeland
De Zeelandse Sterre is een van de gelukkigen die na het geven van een presentatie werd verkozen voor deelname aan de fietstocht. “Daar was ik natuurlijk super blij mee. Ik heb zelf ook al een aantal keer te maken gehad met kanker in mijn directe omgeving, waardoor ik graag iets terug doe voor een goed doel zoals het Prinses Maxima Centrum.” De sportieve Sterre traint inmiddels drie keer per week voor de fietstocht. Iets wat ze met plezier doet, maar ook de nodige energie kost. “Het is erg leuk om te doen, alleen soms naast studie en mijn andere sport wel behoorlijk zwaar.”

Ervaring voor het leven
Volgens de docenten vormt Sterre een goed voorbeeld voor de deelnemers. “Natuurlijk vinden de leerlingen die meedoen het leuk om sportief bezig te zijn, alleen zorgt dit initiatief bovenal voor een stukje bewustwording.” Naast de individuele en groepstrainingen heeft de groep ook lessen en activiteiten die hiervoor zorgen. “Zo zijn we met de gehele groep naar het Prinses Maxima Centrum geweest, waar we allemaal hebben kunnen zien waar we het voor doen”, zegt Van Orsouw. Zijn collega haakt daarop in: “Zo’n avontuur als dit biedt enorm veel ontwikkelmogelijkheden. De deelnemers zijn veertien tot en met zestien jaar, zij leren van deze tocht dingen die ze in hun hele schoolcarrière of misschien zelfs daarna niet meer zullen leren.”

Steun de deelnemers!

De fietstocht van Parijs naar Uden vindt plaats van 4 tot en met 9 juni. Wil jij een van de deelnemers steunen? Kijk dan op www.maximaalinactie.nl/teams/udens-college-vmbo-2023. Daarnaast organiseert het Udens College samen met CycleXperience een fietstocht in de buurt waarmee het Prinses Maxima Centrum wordt gesteund – deze vindt plaats op woensdag 24 mei. Deelnemers kunnen deelnemen aan een tocht van 50 of 70 km, zowel individueel als onder begeleiding. Kosten hiervoor zijn een minimale donatie van 10 euro aan het Prinses Maxima Centrum.

Uit de krant