Afbeelding
LanderdFotografie Marc_van_Zuylen

Burgemeester Paul Rüpp overleden

Maashorst 967 keer gelezen

MAASHORST - Paul Rüpp, tot voor kort nog burgemeester van de gemeente Maashorst, is afgelopen weekend op 65-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van blaaskanker. Rüpp legde in december 2022 noodgedwongen zijn werk als burgemeester neer en besloot drie maanden later definitief terug te treden omdat zijn behandeling niet aansloeg.

Paul Rüpp werd eind 2021 benoemd tot waarnemend burgemeester van de nieuwe fusiegemeente van Uden en Landerd. In de zomer van 2022 droeg de gemeenteraad hem voor als nieuwe burgemeester. Van een officiële beëdiging kwam het echter niet. Deze werd door zijn ziekte een week van tevoren geannuleerd.

In het najaar van 2022 werd bij Rüpp een ongeneeslijke vorm van blaaskanker met uitzaaiingen geconstateerd. Omdat de behandeling niet te combineren viel met zijn drukke agenda, meldde hij zich in december ziek. Hij hoopte toen nog terug te kunnen keren zodra de tumoren onder controle waren. Nadat de behandelingen niet aansloegen en hij alsmaar zieker werd, stopte Rüpp drie maanden later definitief als burgemeester. “Ik heb ervoor gekozen geen verdere behandelingen meer te ondergaan, een verdrietig en moeilijk besluit”, zei Rüpp toen.

In de gemeente Maashorst wordt met grote verslagenheid gerageerd op het overlijden van Paul Rüpp. Rianne Donders-de Leest, waarnemend burgemeester van Maashorst, zegt namens het gemeentebestuur: “Zondagmiddag ontvingen wij het bericht dat onze burgemeester Paul Rüpp zondagochtend 26 maart 2023 is overleden. We hebben met verslagenheid en verdriet kennisgenomen van zijn veel te snelle en toch nog onverwachte overlijden. Hoewel we wisten dat zijn gezondheid broos was, hadden wij het Paul en zijn gezin zo gegund en toegewenst dat hen meer tijd samen was gegeven.Paul was de eerste burgemeester van onze nieuwe gemeente Maashorst. Hij vervulde zijn functie met verve en was daarmee een krachtige katalysator voor onze nieuwe organisatie in het eerste jaar van ons bestaan. Hij had graag nog enkele jaren bijgedragen aan de ontwikkeling van Maashorst, maar moest zich door zijn ziekte veel te vroeg terugtrekken.Als inwoner, voormalig raadslid, oud-wethouder en oud-gedeputeerde kende Paul onze gemeente als geen ander. Vol enthousiasme en trots begon hij dan ook begin vorig jaar aan zijn burgemeesterschap. Hij was een doortastend bestuurder, die – in de korte tijd dat hij onze burgemeester was – meteen te maken kreeg met pittige dossiers, zoals de opvang van Oekraïense vluchtelingen en de noodopvang van asielzoekers. We hebben Paul daarin leren kennen als een groots mens. Niet alleen door zijn daadkracht en niet aflatende energie, maar ook door zijn enorme betrokkenheid en compassie. Hij was een burgervader pur sang, zowel voor de gemeenschap als de interne organisatie.Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw Bonnie en hun kinderen Bibi, Maurits en Pieter, hun partners en kinderen. Wij wensen hen veel sterkte en hopen van harte dat zij zich getroost voelen door de wetenschap dat Paul veel heeft betekend voor de gemeenschap van Maashorst.”

Condoleance
In de publiekshal van het gemeentehuis is van dinsdag 28 tot en met vrijdag 31 maart de mogelijkheid tot het tekenen van een condoleanceregister voor Paul Rüpp. Iedereen is van harte welkom. De gemeente Maashorst voert deze hele week tot en met de uitvaart (nu nog onbekend) de vlag halfstok.

Uitzending herdenkingsbijeenkomst
Maandag 27 maart om 17 uur is er een (besloten) afscheidsbijeenkomst voor Paul Rüpp gepland met het college,de gemeenteraad en enkele gasten. Deze bijeenkomst is online te volgen. De link naar de uitzending vindt menlater vandaag op https://maashorst.bestuurlijkeinformatie.nl.


Uit de krant