Afbeelding

Boomkwekerij en Praktijkcentrum geopend in gemeente Maashorst

Maashorst 1.071 keer gelezen

MAASHORST - Op vrijdag 25 november opende Jeroen van den Heuvel, wethouder van Duurzaamheid, Groen en Recreatie, officieel een nieuwe groene plek in de gemeente Maashorst: een ‘Boomkwekerij en Praktijkcentrum voor agroforestry, regeneratieve landbouw en gezonde leefomgeving’. Maar wat houdt precies in?

Dit is een initiatief van Sjef en Wilma van Dongen, die met hun organisatie Fruitzforlife reeds meer dan 10 jaar pionier zijn op het vlak van voedselbossen, permacultuur en eetbaar landschap. De ambities van de ‘Boomkwekerij en Praktijkcentrum’ zijn groot. Het wordt een voorbeeld van de transitie van klassieke veehouderij naar een extensief grondgebonden ecosysteem. Concreet wil dat zeggen dat ze hier slimme combinaties willen maken tussen natuur, bomen, dieren en kleinschalige voedselproductie.

Gezond voor mens én dier
Volgens Sjef en Wilma kan hun landbouwproject een gezonde leefomgeving stimuleren voor iedereen. “Zowel voor mens als voor dier. Zo zien we op de kwekerij nu al een enorme toename van biodiversiteit met een heleboel torenvalken, buizerds, reigers en reeën. Ook in het aanbod op de kwekerij maken we duidelijke keuzes. Onze meerjarige gewassen (fruit en notenbomen) vragen bijvoorbeeld geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Bovendien zijn ze veel beter bestand tegen klimaatveranderingen, halen ze CO2 uit de lucht, maken er zuurstof van en leggen koolstof en stikstof vast in de bodem. Plantgoed met zeer veel toekomstpotentie.”

Sjef en Wilma zijn enorm blij dat ze deze unieke plek hebben gevonden en heel dankbaar voor de medewerking van de buurt, de gemeente, de provincie en iedereen die een bijdrage heeft geleverd. Niet in het minst natuurlijk dankzij de hulp van hun eigen medewerkers. Fruitzforlife trekt al jaren bezoekers aan uit Nederland en België, onder wie veel agrariërs en burgerinitiatieven die aan de slag zijn met regeneratieve landbouw. Het nieuwe initiatief ‘Boomkwekerij en Praktijkcentrum’ zal verder aansluiten bij de grote groene gebiedsontwikkeling in de gemeente Maashorst. De verwachting is dat er de komende 10 jaar nog veel nieuwe ontwikkelingen gaan plaatsvinden.

Meer informatie op www.fruitzforlife.nl of bekijk enkele video’s op https://www.youtube.com/c/SjefvanDongenFruitzforlife.

Afbeelding

Uit de krant