Afbeelding

Jeugdexponenten uit De Maashorst groeien uit tot vaste waarden in Den Bosch

Maashorst 1.270 keer gelezen

MAASHORST - Nick de Groot (21) en Steven van der Heijden (23) reizen allebei al meer dan twaalf jaar lang vrijwel dagelijks van hun woonplaatsen Zeeland en Schaijk naar Den Bosch. De route, die ze inmiddels kunnen dromen, staat symbool voor de lange weg die het duo aflegde naar het profvoetbal. Samen met de Arena Voetbalkrant blikken ze terug op hun jeugd en de seizoenstart, maar wordt er ook voorzichtig gekeken naar de toekomst.

Op een vroege ochtend komen twee lachende gezichten binnengestapt in een koffiezaak in Uden. Hoewel het tweetal gewend is om vrijwel iedere ochtend te trainen, is de lach bij Van der Heijden nu als een boer met kiespijn. “We konden vandaag eigenlijk uitslapen omdat we vanmiddag een oefenwedstrijd hebben, dat boort Nick me nu door mijn neus”, grapt de middenvelder. Hij doelt op het feit dat zijn collega niet later kon afspreken door een gepland bezoek aan de fysiotherapeut. De Groot liep onlangs namelijk een sleutelbeenbreuk op in het duel met Jong PSV, waardoor hij zijn strijd om een basisplaats in Den Bosch tijdelijk moet staken.

Busje
Het tweetal is goedlachs met een reden, ze kennen elkaar al jarenlang en kunnen uitstekend met elkaar opschieten. “We zaten vroeger altijd samen in het busje richting de middelbare school in Den Bosch, uit die tijd kennen we elkaar goed”, legt De Groot uit.

Als acht- en tienjarige belanden ze in de jeugdopleiding van FC Den Bosch, om vervolgens alle lichtingen succesvol te doorlopen. Hoewel het duo van hun eigen busje de enige twee passagiers zijn die het tot het eerste van FC Den Bosch schoppen, maken ze nu deel uit van een elftal dat voor een groot deel bestaat uit voormalig jeugdspelers van de club. Een positieve ontwikkeling volgens het duo, waarbij het mes aan twee kanten snijdt. “De afgelopen seizoenen zijn er voldoende kansen geweest voor jeugdspelers om zich te bewijzen, dat is voor ons natuurlijk prettig geweest.” 

Daarbij is het tweetal erover eens dat de aanwezigheid van veel jongens uit de regio bevorderlijk is voor de sfeer. “Ik denk dat ik nog nooit zo’n gezellig team heb gehad”, zegt Van der Heijden, waarop De Groot alleen maar kan instemmen.

Trainersvak
Beide jongens komen uit een echte voetbalfamilie. Zo heeft De Groot een broertje en zus die beiden bij Festilent in het eerste elftal spelen, terwijl Steven zijn broer wekelijks bij DAW Schaijk op het veld staat. Om deze reden komen beiden nog geregeld bij hun oude vereniging. Van der Heijden doet dit zelfs drie keer per week, omdat hij training geeft aan de JO19-jeugd.

Het is iets wat De Groot op lange termijn eveneens ambieert. “Het lijkt me zeker leuk om zoiets in de toekomst te gaan doen, maar op dit moment is het nog niet te combineren met mijn eigen voetbal en de studie HBO-Sportkunde die ik volg.”
Het volgen van een studie naast een fulltime voetbalcarrière bevalt De Groot overigens prima, al wordt het steeds zwaarder. “Vorig seizoen startte ik nog in het jeugdvoetbal, waardoor het iets eenvoudiger te combineren was. Nu moet ik vooral veel in eigen tijd doen.”

Doelen
Wat dat betreft is het snel gegaan voor de Zeelandse verdediger. Vorig seizoen speelde hij nog in het hoogste jeugdteam en moest hij hopen op kansen in het eerste elftal, terwijl hij op dit moment als een stekker baalt dat hij de wedstrijden tegen TOP Oss, Willem II en Heracles Almelo moet missen vanwege zijn blessure.

Voor Van der Heijden is het leven als profvoetballer inmiddels wat vanzelfsprekender. Hij is twee jaar ouder dan De Groot, en speelde al meer dan zestig wedstrijden in het betaalde voetbal. Wat zijn doelen betreft durft Van der Heijden dan ook ambitieus te zijn. “Het is voor mij belangrijk dat ik alles blijf spelen en van waarde ben voor het team. Uiteindelijk is dan het doel om ooit een stap hogerop te maken.”
Van haast is hierbij volgens de middenvelder geen sprake. “Zeker niet, want FC Den Bosch is echt mijn club.”

De Groot richt zijn pijlen op de kortere termijn wanneer we spreken over doelen en ambities. “Sowieso moet ik eerst herstellen van mijn blessure, waarna ik weer kan strijden voor een plek in de basis.” Het is in ieder geval iets waarvan hij weet dat het kan, aangezien De Groot voorafgaand aan zijn sleutelbeenbreuk al drie keer op rij verdienstelijk in de basis startte.

Omhoogkijken
Hoewel het persoonlijk gezien redelijk positief verloopt voor het duo, staat FC Den Bosch momenteel in de onderste regionen van het Nederlandse profvoetbal. Er wordt weliswaar overtuigend gewonnen in de derby tegen TOP Oss, maar het puntentotaal is nog niet om over naar huis te schrijven. Het tweetal is daarover direct duidelijk. “Dat moet gewoon beter, punt”, zegt Van der Heijden.

Dat het geluk niet altijd aan de Bosschenaren was dit seizoen, vindt De Groot geen excuus voor de tegenvallende resultaten. “We verliezen weliswaar een aantal keer op een lullige manier, alleen we laten ook zelf kansen liggen.”

Toch denkt het tweetal dat hun team er ongetwijfeld bovenop gaat komen dit seizoen. “Vorig seizoen startten we vergelijkbaar en deden we aan het eind van het seizoen zelfs nog mee om de laatste periode. Als iedereen fit blijft en het een en ander op zijn plek valt, dan is dat dit seizoen ook gewoon mogelijk.”

Siem van Merwijk

Uit de krant

Uit de krant