Afbeelding

Zussen Yvonne en Peggy van Hout runnen Strandbar Goeiedag in Langenboom

Langenboom 2.987 keer gelezen

LANGENBOOM - De zussen Yvonne en Peggy van Hout besloten ongeveer anderhalf jaar geleden het roer om te gooien en hun droom te volgen. Beiden zegden hun baan op om een nieuw avontuur aan te gaan. Sinds het voorjaar van 2021 zijn ze de trotse uitbaters van Strandbar Goeiedag in natuurgebied De Kuilen in Langenboom. Met heel veel enthousiasme en plezier zetten ze zich in om het iedereen naar de zin te maken.

Yvonne en Peggy komen oorspronkelijk uit Reek. Tegenwoordig wonen ze in respectievelijk Schaijk en Zeeland. Allebei hadden ze de droom om ‘ooit’ iets in de horeca te doen. “Heel serieus was het niet voor mij”, vertelt Yvonne. “Een aantal jaar geleden fietste ik veel. Het leek me leuk om een fietscafé te hebben. Daar heb ik onderzoek naar gedaan. Echt voor de lol, als een soort hobbyproject. Serieus was het niet, want ik had helemaal geen geld om zoiets te beginnen. Het was meer een dagdroom.”

Oproep voor uitbaters
Peggy liep iets meer te koop met haar horecadroom. “Toen in de krant een oproep stond dat de gemeente uitbaters zocht voor een horecalocatie op De Kuilen kreeg ik die advertentie van heel veel mensen doorgestuurd”, lacht ze. “Een jaar eerder stond die oproep er ook al in, maar toen hadden we hem gemist. Deze tweede kans grepen we met beide handen aan. We hebben een plan gemaakt en dat gepitcht. Het werd goed ontvangen, maar helaas werden we tweede. Enigszins teleurgesteld waren we wel, maar we hadden het in ieder geval geprobeerd.”
Een tijdje later krijgen de zussen het bericht dat ze nog steeds in beeld zijn. De eerste kandidaat kreeg niet het hele plaatje rond. “Dat zit zo”, legt Yvonne uit. “Als uitbater van de horeca op De Kuilen ben je ook verantwoordelijk voor toezicht op de plas en het strand. Het seizoen loopt van 1 mei tot 16 september. In die periode moet iemand toezicht houden op het moment dat het warmer is dan 25 graden en er meer dan vijfhonderd mensen op het strand zijn. Dat is best een lastige opgave. Voor ons was het ook even puzzelen. We hebben niet direct ja gezegd.”

Plotselinge start
Als de dames akkoord gaan, staat de zomer al voor de deur. “Ineens moesten we onze baan opzeggen”, zegt Yvonne. “Ik werkte al 25 jaar bij een reclamebureau en Peggy 15 jaar bij een theater. Nu gingen we iets heel anders doen. We wisten eigenlijk helemaal niets. We hadden ook niks, zelfs geen bankpas. Van tevoren heb je plannen en ideeën, maar in de praktijk gaat het altijd anders.”
Yvonne en Peggy zijn van mening dat als je iets doet, je het ook goed moet doen. “Dus geen koffie uit een thermoskan”, lacht Peggy, “maar uit een professioneel bonenapparaat. We zijn zeker geen sterrenrestaurant, maar we willen wel dat het goed is. En dat is het: de koffie, de friet, de snacks.... allemaal prima producten. We beschikken alleen over een frituur. Er is geen keuken. Daarom hebben we een beperkte kaart met voor iedereen iets. Ook over de aankleding is nagedacht. We wilden echt een strandbar; zo een waar je eigenlijk twee uur voor naar de zee moet rijden. Daarom zie je overal surfplanken. Het is zo’n plek waar je lekker op je slippertjes naar binnen wil. Gelukkig horen we dat ook terug van onze gasten, die zijn aangenaam verrast en blij dat we er zijn. Dat is toch de grootste beloning.”

Prachtig natuurgebied
Strandbar Goeiedag ligt op het strand van voormalig zandwinningsterrein De Kuilen in Langenboom. “Ik zeg je: dit is het mooiste natuurgebied van de regio”, claimt Peggy. “Het is echt prachtig en ook lekker rustig. Er ligt een wandelroute van 3,3 kilometer. Onderweg kom je alles tegen: bos, water en zand. Oud en jong kunnen zich hier prima vermaken. De kinderen kunnen lekker op het strand spelen, terwijl de ouders of opa en oma genieten op ons terras. De Kuilen heeft de mooiste zwemplas van de streek. Het mooiste van alles? De toegang én het parkeren zijn gratis. Onze strandbar is een mooi tussen- of eindstop tijdens je wandeling of fietstocht. Hier kun je genieten van koffie met gebak, heerlijke broodjes, zelfgemaakte soep en lekker ijs.”

Bezoek de bar
Inmiddels is Strandbar Goeiedag een jaar open. Yvonne: “Nu hebben we het veel meer onder controle: personeel, boekhouding, leveranciers. Het afgelopen jaar hebben wij heel veel respect voor de horeca gekregen. Het is hard werken en je staat altijd aan; zeven dagen per week. Toch doen we het met veel enthousiasme en plezier. We beginnen met een heel ander gevoel aan ons tweede seizoen. Laat de mensen maar komen. We vinden het altijd leuk als mensen die we kennen op de koffie komen. Gelukkig hebben we al best wat bekende gezichten gezien, maar iedereen is welkom.”
Strandbar Goeiedag is in principe vier middagen per week open: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. Het weer speelt hierin een grote rol. Mooi weer? Extra open. Bij heel erg slecht weer kunnen de deuren gesloten blijven. “Houd daarvoor Facebook en Instagram in de gaten”, geeft Peggy aan. “We hebben nog volop plannen, zoals pizza-avonden, live muziek, kampvuuravonden en borrels. Aankondigen daarvoor vind je terug op onze socials.”

Je vindt Strandbar Goeiedag aan de Fazantenweg 16 in Langenboom. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Yvonne en Peggy nodigen iedereen uit.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant