Afbeelding

INGEZONDEN: Oud papier in Land van Cuijk

Ingezonden 1.142 keer gelezen

Ik heb 50 jaar vrijwilligerswerk gedaan, ook voor de gemeente Grave. Nu heb ik het gevoel dat de gemeente Land van Cuijk de vrijwilligers wil gebruiken om toch aan het oud papier geld te verdienen. De gemeente wil de vergoedingen aanpassen die betaald worden aan de verenigingen die ervoor zorgen dat er op een milieuvriendelijke manier oud papier wordt ingezameld. De verenigingen krijgen nu een vergoeding van gemiddeld van 12 cent per kilo, terwijl de marktwaarde op 18,5 cent ligt. 

Het voorstel van de gemeente Land van Cuijk is dat we naar een vast bedrag van 5 cent per kilo gaan. Het resterende bedrag zal  gereserveerd worden voor als de marktwaarde onder de 5 cent per kilo zakt, om dan met het gespaarde te kunnen aanvullen tot 5 cent per kilo. Dit is zover ik weet nog maar één keer voorgekomen. Dat was eind 2019 tot juni 2020 dat de gemeente Grave 2 cent per kilo bij moest betalen omdat er een onderlimiet van 4,6 cent was afgesproken.
Toch haal ik al 10 jaar oud papier op. Ter vergelijking: in 2021 kregen we gemiddeld over het hele 10 cent per kilo jaar. Men betaalt ook nog via de WOZ aan de  gemeente Land van Cuijk afvalstoffenheffing. Oud papier is ook afval, dus de verdiensten gaan dubbel op. Het oneerlijke van deze constructie is dat andere verenigingen of instanties gewoon subsidie aanvragen en krijgen, terwijl verenigingen die zich inzetten voor het inzamelen van oud papier daarvoor arbeid moeten verrichten en vervolgens een lagere opbrengst krijgen.

Wat mij ook verbaast, is dat vorig jaar een nieuwe aanbesteding is gehouden volgens de Europese norm. Hiervoor werd een profiel opgesteld waar géén enkele handelaar op reageerde. Toen draaide de milieudienst van het Land van Cuijk het om en legde de vragen bij de papierhandelaren neer. Prompt komen de bedrijven Peute en Box, die al jaren voor de milieudienst van het Land van Cuijk werken, met aanvullende eisen. Dus geen containers op zaterdagen, behalve in Cuijk en Mill. Dat is oneerlijk, want wij hadden dat ook aan gevraagd en niet gekregen. Wij kregen te horen dat wij in Grave op zaterdag geen oud papier kunnen ophalen. Box bepaalde dat. Wie bepaalt het beleid in Land van Cuijk? Box of de gemeente.

Wat als alle verenigingen stoppen met het ophalen van oud papier door de plannen van de gemeente? Dan denk ik dat de gemeente Land van Cuijk een probleem heeft. Dan moeten ze het anders gaan organiseren en in alle kernen (33) minimaal één keer per maand een kraakwagen laten rijden met een betaalde chauffeur en twee betaalde personen om in te laden. Ik krijg echter het gevoel dat de gemeente Land van Cuijk wil profiteren van de huidige vrijwilligers en er nog aan verdienen ook; leuk zo’n goedkopen onbetaalde kracht.

Een gefrustreerde vrijwilliger
Rob Arts, Grave

Uit de krant

Uit de krant