Afbeelding

Tijn Jans wint gouden baton bij Maestro Sint Hubertus

Herpen 1.408 keer gelezen

HERPEN - Zaterdagavond 26 november vierde de 91-jarige muziekvereniging Sint Hubertus Herpen haar uitgestelde 90-jarige jubileum met een Maestro-concert. Wie jarig is trakteert en dus werden de bezoekers verrast op een spectaculaire uitvoering van Maestro Sint Hubertus. Maar wie jarig is ontvangt vaak ook cadeautjes en die waren er in overvloed, zoals een volle zaal met enthousiast publiek, een deskundige vakjury, een presentator in topvorm en zes zeer goede kandidaten, die het stokje overnamen van dirigent Harry Godtschalk. (foto’s: Jade Zonnenberg)

Yvonne Ykema beet zaterdagavond het spits af en in haar stijlvolle outfit begon ze met het verplichte werk, Night Before Battle. Dit nummer werd door alle kandidaten gedirigeerd. Daarnaast dirigeerden ze ook allemaal een vrij werk en voor Yvonne was dat Life On Mars. Na haar optreden volgde een luid applaus voor Yvonne, die veel fans uit Overlangel had meegebracht.

In zijn ‘Vier viltjes’-dirigentenoutfit was Kees-Jan van Dongen in zijn element bij zijn vrije nummer Play That Funky Music. Hij durfde het daarbij zelfs aan om op de kleine dirigentenbok een pirouetje te maken. Publiek en muzikanten konden dit wel waarderen.

Burgemeester Wobine Buijs van de gemeente Oss, maar tijdens Maestro gewoon dirigent Wobine, koos er als enige van de zes deelnemers voor te dirigeren zonder baton. Haar nummer Only Time dirigeerde ze bewust in een wat rustiger tempo en de muzikanten namen dat goed over. Op de vraag van presentator Wilbert Kuijken wat ze makkelijker vond, leidinggeven aan de gemeenteraad of aan het orkest, had ze een duidelijk antwoord: “De Gemeenteraad”.

Kandidaat vier was Tijn Jans. Zijn vrije werk was het nummer Don’t Stop Me Now en Tijn was inderdaad niet te stoppen.

Normaal regelt Han Verploegen op afstand het geluid bij optredens van artiesten en bands, maar tijdens Maestro stond hij midden in het orkest. Han begon zijn optreden met Night Before Battle en na de pauze dirigeerde hij het nummer Robin Hood. De jury was het unaniem eens dat het tweede nummer hem beter lag dan het verplichte werk. Han was blij dat het hem was gelukt om ook op deze bijzondere manier het geluid te regelen. Als dirigent kon hij nu zelfs het tempo van de muziek bepalen.

Kees van Geffen was zowel voor als na de pauze als laatste aan de beurt. Het nummer Wild West was een mooie afsluiter van het eerste gedeelte van Maestro. Kees had een enthousiaste slag en zong bij beide nummers die hij dirigeerde de melodielijn zachtjes mee. Deze mondmimiek was nieuw voor de meeste muzikanten, maar daardoor konden ze Kees wel goed volgen.

De uiteindelijke winnaar werd bepaald door het publiek (1/3 deel van de stemming) en de vakjury (2/3 deel). De vakjury bestond uit Gerard Bierman (dirigent meerdere zangkoren, pianist en pianoleraar), Coby van Zuijlen (voormalig dirigente van Smartlappenkoor De gezellige noten in Herpen), Hetty Godtschalk (muziekdocente die de opleiding koordirectie heeft gevolgd) en Heino Ploegmakers (dirigent van de Percussiegroep van Sint Hubertus).

Jubilarissen
Na alle optredens trok de jury zich terug en mocht ook het publiek hun stem uitbrengen. Na de stemming ging een delegatie aan de slag met het tellen van de stemmen. Voorzitter Jos van Rijsselberg maakte dankbaar gebruik van deze tijd om de vijf jubilarissen van Sint Hubertus te huldigen. Lovende woorden, bloemen, een insigne met oorkonde en een prachtig toepasselijk beeldje waren er voor Marcel van Brakel (40 jaar lid), Henk Kuijpers en Henk Gijsbers (50 jaar lid), Bert van der Linden (postuum) en Hans van Erp (60 jaar lid).

Na de huldiging maakte presentator Wilbert Kuijken de top drie bekend en die was als volgt; de derde plaats was voor Wobine Buijs, de tweede plaats voor Yvonne Ykema en de eerste plaats voor de jongste deelnemer van de avond, Tijn Jans. Alle kandidaten kregen een mooie oorkonde en bloemen. Tijn Jans ontving daarnaast de Gouden Baton.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant