Afbeelding

Succesvolle Opschoondag in Grave - 18 vrijwilligers steken de handen uit de mouwen

Grave 856 keer gelezen

GRAVE - De Landelijke Opschoondag vond dit jaar plaats op zaterdag 23 maart. In wijken en dorpen in het Land van Cuijk en langs de Maas waren deelnemers actief met het opruimen van zwerfvuil. In Grave-centrum, waar vanuit de wijkraad Grave Binnenstad een groep vrijwilligers iedere vier tot zes weken zwerfvuil raapt, werden deze dag vele zakken gevuld met plasticzakjes, plasticflesjes, papier, blikjes en nog veel meer.

Door Annelies Graafsma

De Werkgroep Zwerfafval Grave Binnenstad bestaat al jaren. Astrid Schaap, lid van de wijkraad, is op dit moment de bindende kracht. Aan het opruimen van het zwerfafval in de binnenstad deden dit keer 18 mensen mee. “Deelnemers zijn wisselend aanwezig, maar we hebben altijd wel een flinke opkomst”, zegt Astrid Schaap. “We beginnen bij de pomp op de Markt en drinken achteraf iets bij De Gouden Leeuw.”

In het hele land waren afgelopen zaterdag 40.000 bij de Landelijke Opschoondag geregistreerde mensen actief. Tijdens de actie Maas Cleanup op dezelfde dag zochten meer dan 10.000 mensen mee naar zwerfafval langs de waterkant. Op de opschoonkaart van de landelijke actiedag is te zien dat er 2.978 acties zijn geweest. De steun vanuit de maatschappij is daarmee duidelijk.

Het zwerfafvalprobleem is complex, zegt de landelijke organisatie van de opschoondagen. Een bananenschil blijft twee jaar op straat liggen. Een uitgespuugd kauwgompje is pas na twintig jaar afgebroken, een blikje blijft 50 jaar goed en een plastic flesje vergaat nooit. “Goed om je dit te realiseren”, zegt Supporter van schoon, de landelijke organisatie achter de landelijke opschoondag.

Meedoen?

“Hoe je mee kunt doen? Dat is in Grave eenvoudig”, zegt Astrid Schaap. “Geef je via de mail op voor de werkgroep ‘zwerfafval’ van de Wijkraad Binnenstad. Er zijn hulpmiddelen zoals prikstokken en zakken aanwezig. Daar zorgen wij voor. Je kunt alleen op pad of met iemand samen en na een uur komen we weer bij elkaar bij de pomp. We doen ook altijd nog een oproep via allerlei whatsapp-groepen (info@wijkraadbinnenstadgrave.nl).”

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant