Afbeelding

Oog voor de Streek biedt slechtzienden zicht op werk

Grave 1.172 keer gelezen

GRAVE - Hoe kun je als jongere met een visuele beperking werkervaring opdoen? Waar vind je een stageplek? Ouders van slechtziende jongeren en de jongeren zelf hebben gemerkt dat er nauwelijks mogelijkheden zijn. Als aan het einde van een opleiding een stageplek nodig is, komen blinden of slechtzienden al snel in de dagbesteding terecht, tussen mensen met andere, vaak verstandelijke beperkingen. Dat is verre van ideaal voor de jongeren. Het leidt er bovendien toe dat in Nederland ruim 100.000 visueel beperkten ongewild werkloos thuis zitten. Oog voor de Streek in Grave wil daar verandering in brengen.

Oog voor de Streek in het centrum van Grave is een winkel met lokale producten als jam, honing, meel, kaas en mosterd. Het is een reguliere winkel, die wel voor een belangrijk deel wordt gerund door blinden en slechtzienden. Op 1 maart wordt Oog voor de Streek officieel geopend. Burgemeester Marcel Oosterveer van Waalre, die zelf een visuele beperking heeft, verricht om 13 uur de openingshandeling. Hij doet dat samen met wethouder Willy Hendriks van Land van Cuijk en met de vier blinde en slechtziende jongeren die op 7 maart starten als eerste stagelopers bij de winkel.

Leerwerkbedrijf en dagbesteding voor mensen met een visuele beperking

Officiële opening 1 maart om 13 uur
Initiatiefnemer van Oog voor de Streek is Ronald Jansen. Zijn zoon Roel, die blind is, zit in Grave op school en is daar binnenkort klaar. “Ik kwam er al snel achter dat er voor jongeren met een visuele beperking nauwelijks stageaanbod is en dat er bijna geen geschikte plekken zijn voor dagbesteding. Ook andere ouders, die in een vergelijkbare situatie zitten, lopen hier tegenaan. Waarom dan niet zelf daar iets aan proberen te doen, dacht ik.”

Na maanden van voorbereiding, overleg met Visio Onderwijs in Grave en andere scholen die zijn gespecialiseerd in onderwijs voor visueel beperkten, en veel contact met ouders van blinde en slechtziende kinderen, opent op 1 maart de winkel.

Oog voor de Streek is een leerwerkplek waar scholieren en jongeren met een visuele beperking waardevolle werkervaring kunnen opdoen en die als dagbesteding fungeert voor visueel beperkten. Tegelijk is Oog voor de Streek een reguliere en aantrekkelijke winkel met lokale producten voor klanten in Grave en omstreken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant