Afbeelding

‘Grave, het groenste vestingstadje van het land’

Grave 558 keer gelezen

GRAVE - De Stichting Behoud en herstel historisch groen Grave pleit al jaren voor het vergroenen van de publieke ruimte. Niet alleen historische boomgaarden, maar ook de vergroening van de ruimte langs wegen en paden had de aandacht. En met wisselend succes. De stichting pleitte voor het behoud van bomen langs de openbare weg en zorgde in overleg met de gemeente voor het inzaaien van kruidenrijk bloemenmengsel. Toch ging het in een aantal gevallen fout. Steeds lag de oorzaak bij een gebrek aan communicatie tussen de gemeente en het bedrijf waaraan de gemeente het onderhoud uitbesteedde of van het contact tussen het uitvoerende bedrijf en de man op de trekker die het werk moest doen.

De gemeente Land van Cuijk onderkent dit bij meerdere gelegenheden aangekaarte probleem. Hiermee is volgens de Stichting het probleem nog niet opgelost, maar dat er nu beleid is geformuleerd is volgens de Stichting wel een enorme stap vooruit. Dat ook de gemeente het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering en extra aandacht voor het behoud en het waar mogelijk vergroten van de biodiversiteit nu in beleid vertaalt, is iets waar de stichting tot voor kort alleen van kon dromen.

De gemeente Land van Cuijk begint met enkele doorgaande wegen. Gedacht is aan bloemrijk gras in de bermen, waarbij het mes aan twee kanten snijdt: meer biodiversiteit en minder onderhoud. De Stichting Behoud en herstel historisch groen Grave ziet dit als een mijlpaal en een stap vooruit waarvoor de gemeente een groot compliment verdient.

Wensen blijven er uiteraard ook. De Stichting wil ook blijven kijken naar het groen in de versteende omgeving, naar het groen in de kernen. In Grave, waar de mogelijkheden beperkt zijn, maakte ze zich sterk voor meer geveltuinen en worden bijvoorbeeld gesprekken gevoerd over het vergroenen van de Oliestraat als de bouwwerkzaamheden daar binnenkort zullen zijn afgerond. Het motto van Historisch Groen: Grave mag dan misschien niet het mooiste historische vestingstadje van Nederland zijn, daarvoor is er in de vorige eeuw teveel gesloopt, maar laten we, als stip op de horizon, dan tenminste inzetten op: ‘Grave, het groenste vestingstadje van het land’.

Jeroen van der Eerden
Voorzitter Stichting Behoud en herstel historisch groen Grave

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant