Afbeelding

Special ‘Oog voor de streek’ in Filmcafé Grave - Met documentaire Gerlach, de laatste boer

Grave 1.071 keer gelezen

GRAVE - Op 1 maart opent ‘Oog voor de Streek’ in Grave een unieke winkel met streekproducten en een bijzondere missie. Deze winkel fungeert als leer/werkbedrijf, speciaal gericht op blinden en slechtzienden. Twee dagen later, op zondag 3 maart, wordt in Filmcafé Grave de documentaire Gerlach, de laatste boer vertoond. Deze documentaire leent zich om te combineren met een heerlijke lunch bestaande uit streekproducten. Het Filmcafé Grave zag een prachtige gelegenheid om Oog voor de Streek aan het publiek voor te stellen en nam contact op met Ronald Jansen, de oprichter.

Ronald Jansen: “Als nieuwkomer in het centrum van Grave vond ik het meteen een leuk initiatief waarmee het Filmcafé belde. Ze vertelden: ‘De documentaire gaat over een boer die tegen de stroom in doorgaat met het bewerken van zijn akkers. Jullie bieden streekproducten van natuurlijke bodem. Hoe leuk zou het zijn om de documentaire en de streek met elkaar te verbinden? Heb je zin om samen iets op te zetten?’ Dat sprak me meteen aan. Natuurlijk, wat ons verbindt is Grave, maar het verhaal van Gerlach, tegen de stroom in… daar herken ik onszelf ook in. Jongeren met een visuele beperking komen helaas vaak werkloos thuis te zitten en er wordt weinig voor hen gedaan. Dus, net als Gerlach, zijn wij tegen de stroom in dingen wél mogelijk aan het maken.”

De connectie met streekproducten is er zeker. Een extra bruggetje werd geslagen door samen te werken met andere ondernemers in de streek. Zo werd Erik van Rodijnen van BRodijnen enthousiast om het zuurdesembrood te leveren voor de lunch. En Effe Soep levert een heerlijke soep. Filmcafé Grave: “Mooi om te zien dat de jongeren van Oog van de Streek in samenwerking met Effe Soep en BRodijnen de lunch uit onze streek gaan verzorgen voor onze bezoekers.”

Gerlach, de laatste boer
Gerlach is een liefdevol en humoristisch portret van akkerbouwer Gerlach, die al zestig jaar boert onder de rook van Schiphol. Om hem heen heeft hij alles zien veranderen. Zijn simpele houten huisje is inmiddels ingeklemd door een Shell-tankstation, een McDonalds en distributiecentra. Met veel toewijding zorgt hij voor zijn bieten en graan, terwijl projectontwikkelaars op zijn land azen en de klimaatverandering zijn oogst ontregelt. Ondanks alles wat op zijn pad komt blijft Gerlach fier overeind met zijn relativerende humor, geholpen door zijn liefhebbende broers en vrienden. Zijn huisje is de regendruppel waarin de wereld weerspiegeld wordt, existentialistisch en absurdistisch. Winnaar van de Prijs voor Beste Nederlandse Documentaire op IDFA.


De documentaire Gerlach, de laatste boer begint zondag 3 maart om 15.15 uur, de lunch is om 13 uur. Kaarten à 19,50 euro zijn nog verkrijgbaar via www.filmcafegrave.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant