Afbeelding
Marco van de Burgwal

Boomfeestdag bij basisschool De Wegwijzer in Grave

Grave 985 keer gelezen

GRAVE - Op 21 februari vindt de derde Boomfeestdag plaats, bij basisschool De Wegwijzer uit Grave. In de periode van november 2023 tot maart 2024 - de beste tijd om te planten – organiseert de gemeente op meerdere plekken in Land van Cuijk een boomfeestdag. Tijdens deze ‘Boomfeestdag-estafette’ gaan kinderen zelf aan de slag met het planten van nieuwe bomen. “Door deze estafettevorm bereiken we in één plantseizoen veel kinderen. Daarmee leggen we een bodem voor klimaatbewustzijn van de volgende generatie.” (foto: Stichting Nationale Boomfeestdag)

Rond 13 uur gaan de kinderen samen met wethouder Joost Hendriks nieuwe struiken en boompjes planten bij de Graafsche Raam. Aan het eind van de ochtend dragen de kinderen het estafettestokje over voor het volgende boomfeestdag-initiatief.

Graafsche Raam
De leerlingen gaan nieuwe bomen en struiken planten bij de beek de Graafsche Raam om zo een bijdrage te leveren aan de inrichting van de ecologische verbindingszone. Waterschap Aa en Maas is de beek in dit natuurgebied aan het herstellen. Er komen stroken natuur langs de beek, poelen en fauna passages. Naast de graafwerkzaamheden om de natuurvriendelijke oevers en poelen te creëren, worden diverse maatregelen uitgevoerd zoals het plaatsen van houtpakketten in de beek. Zo ontstaat er meer stroming van het water en dit is goed voor het onderwaterleven. Ook worden er fauna passages aangelegd onder de bruggen, zodat bijvoorbeeld dassen zich veilig kunnen verplaatsen. Ook wordt de recreatie langs de beek aangepakt door de aanleg van een natuurspeelplaats en struinpaden. Een mooie manier om kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd te maken met de natuur. Want buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen.

Klimaatbestendig Land van Cuijk
De gemeente Land van Cuijk en waterschap Aa en Maas werken vanuit het samenwerkingsprogramma Klimaatbestendig Land van Cuijk al veel samen op het gebied van klimaatadaptatie. Zo ook bij de organisatie van de boomfeestdag-estafette. De boomfeestdagen dragen ook weer bij aan de ambitie van de gemeenteraad van Land van Cuijk om in de huidige bestuursperiode 90.000 extra bomen aan te planten. Het aantal bomen vertegenwoordigt het aantal inwonersaantal ten tijde van de vorming van de huidige gemeente Land van Cuijk. Afgelopen jaar zijn ca. 17.500 bomen extra aangeplant en de verwachting is dat de teller eind dit jaar op 60.000 extra bomen staat. “Samen maken we onze omgeving zo weer een stukje groener”, aldus de gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant