Afbeelding

Protestantse kerk overhandigt eeuwenoude Bijbels aan Stadsmuseum Grave

Grave 440 keer gelezen

GRAVE - Bij het opruimen van het archief vond Joop Nohl, voorzitter van de kerkenraad van de protestantse gemeente Grave, verschillende Bijbels. Het klimaat van het archief is niet geweldig en leek de oude boeken aan te tasten. De vraag was wat er met de Bijbels moest gebeuren. Het Stadsmuseum Grave leek de goede plek voor de twee meest bijzondere Bijbels. Voorzitter Harry Peppinck van het Stadsmuseum reageerde verheugd op het voorstel om de Bijbels in het museum onder te brengen en zo vond vrijdag 17 november de officiële overdracht plaats van de Bijbels.

Joop Nohl memoreert de gebeurtenissen die deze Bijbels mee hebben gemaakt in Grave. “De Bijbels uit 1710 en 1715 doorstonden de vele belegeringen in de stad Grave. Ze maakten de grootse verhuizing mee van de kerkgenootschappen in Grave. Tot 1800 was de Elisabethkerk de thuisbasis van de protestanten. Na 1800 kreeg de katholieke gemeenschap de Elisabethkerk terug en verhuisden de protestanten naar de Bagijnenkerk in de Bagijnenstraat. Hoeveel predikanten zullen de Bijbels niet in handen hebben gehad? Het is een wonder dat de Bijbels zo goed bewaard zijn gebleven.”

Extra mooi is dat op de prachtige lederen omslag de woorden ‘Stad Grave’ te zien zijn. Deze versie van de statenbijbel is duidelijk speciaal voor Grave gemaakt. Harry Peppinck bedankt Joop Nohl voor het vertrouwen in het Stadsmuseum. “Het is onze taak om dit bijzondere religieuze erfgoed te bewaren. Zeker in de context van de 18e eeuw zijn dit prachtige en mooi bewaard gebleven boeken. We zullen er als een goed huisvader voor zorgen.” In 2026 bestaat de Bagijnenkerk 500 jaar en Stadsmuseum en Protestantse kerk gaan daar zeker de nodige aandacht aan besteden. Peppinck: “Deze Bijbels kunnen dan een mooi plaatsje krijgen in de tentoonstelling, die we rondom 500 jaar Bagijnenkerk gaan organiseren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant