Afbeelding

Leerlingen Merletcollege kiezen hun Tweede Kamer

Grave 921 keer gelezen

Door Annelies Graafsma

LAND VAN CUIJK - De leerlingen van de klassen 4 en 5 van alle scholen van het Merletcollege in Grave, Cuijk en Mill mochten op 14 november in de stemhokjes, die straks gebruikt gaan worden als officiële stembureaus, hun Tweede Kamer kiezen. Docent Joost Meijer (foto) heeft de afgelopen tijd in zijn lessen maatschappijleer en levensbeschouwing veel aandacht besteed aan de politieke partijen en hun partijprogramma’s. De leerlingen hebben een stemwijzer ingevuld.

Meijer: “In de lessen leggen we uit wat democratie betekent, en dat politiek bijvoorbeeld ook gaat over samenwerking in een coalitie. We hebben het over burgerschap, daar willen we de leerlingen bewust van maken. Ook praten we met elkaar over hoe we omgaan met de verschillende meningen; heb je een afwijkende stem dan wijs je iemand niet af”.

In het scholieren-stemlokaal gaat het er officieel aan toe. Leerlingen moeten een ID tonen, anders mogen ze niet stemmen. Ze krijgen een formulier en in het stemhokje ligt het bekende rode potlood. De scholieren baseren hun keuze, zo blijkt bij navraag, vooral op informatie van de sociale media of via de stemwijzer. Maar er zijn ook leerlingen die vooral kijken naar hoe de politieke leiders overkomen. Migratie en bouwen zijn de onderwerpen die veel voorbij komen en voor veel leerlingen belangrijk bij de partijkeuze.

PVV, BBB, FvD populair in Grave
In Grave waren de winnaars bij deze scholierenverkiezing PVV, BBB en Forum voor Democratie (FvD); op de vierde plaats volgde de VVD en de vijfde plaats was voor GroenLinks/PvdA. Er hebben 117 leerlingen gestemd, een opkomst van 58 procent. Op het Merletcollege in Cuijk (222 stemmen) werd in deze scholierenverkiezing FvD de winnaar, gevolgd door de PVV, VVD en GroenLinks/PvdA. In Mill (164 stemmen) gingen ze voor BBB, FvD en PVV, en kwam de VVD op de vierde plaats.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant