Afbeelding

Zaterdag 25 november Winterse Markt in Catharinahof

Grave 888 keer gelezen

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Ooit zijn we hiermee begonnen. Nog in het oude Maaszicht”, vertelt bedenkster van de markt Anke Liefrink (rechts op de foto), evenementencoördinator in Catharinahof. “Het is rond de eeuwwisseling begonnen en we noemden het toen nog Kerstmarkt. Later is dat de Wintermarkt geworden en nu heet het de Winterse Markt.”

“De bedoeling was om voor de bewoners de mogelijkheid te bieden om ook eens naar zo’n markt te gaan”, vervolgt Anke. “We hielden die eerste markt in de Nestor, de naam van de eetzaal. We hadden plaats voor twaalf tafels met daarop vooral veel nijverheid van de bewoners zelf, plus mutsen, sokken en dat soort dingen. Het was nogal een interne aangelegenheid. In Catharinahof zijn we daarmee gewoon verdergegaan. Toen hielden we de markt het eerste weekend na Sinterklaas. Later bleek het toch praktischer te zijn om het de eerste zaterdag na de intocht van de Sint te doen. Dan kunnen de mensen hier misschien nog iets leuks vinden”.

25 november 10.30 tot 16 uur
Nannie Alberts (links op de foto), management-assistent in Catharinahof: “Het evenement sloeg aan. Van een markt voor Maaszicht werd het een groot evenement voor Grave en omstreken. De twaalf tafels hebben plaats gemaakt voor maar liefst 36 kramen, met een grote variatie aan spulletjes. Van kaarten tot keramiek, heerlijke loempia’s van Mona, sjaals, geluksengeltjes, parfums, horloges, noem maar op. De kramen zijn verdeeld over de Corridor (de gang) en de Theaterzaal. Vanaf de start van Catharinahof in 2013 tot nu, met uitzondering van twee coronajaren, is de Winterse Markt steeds meer een evenement voor Grave en omgeving geworden, op een dag dat er in Grave nog meer hartstikke leuke dingen te doen zijn”.

36 kramen: van loempia’s tot Graafse likeur

Anke is weer aangeschoven, na een hulp-uitstapje: “Natuurlijk krijgen we weer hulp van vele vrijwilligers, waaronder onze eigen ‘hendige hendjes’. Zonder die helpende handen zijn we nergens, want het is inmiddels een flink evenement geworden. En niemand die wat langer blijft hoeft honger of dorst te lijden. Het restaurant van Catharinahof is open voor een heerlijke maaltijd. Er is zelfs een speciaal menu voor deze dag gemaakt. Voor koffie of iets fris is ook het Grand Café geopend. Dus er is echt voor elk wat wils. Ook in de verschillende kramen natuurlijk. Sommige kramen sturen hun opbrengst naar een goed doel. Van Sri Lanka tot Alpe d’Huez en Stichting Therapiepaardje. Dat laatste is weer fijn voor onze bewoners, want die stichting is al enkele malen met een ezeltje langs de deuren van onze bewoners geweest. En dat werd zeer op prijs gesteld. Ook de kramen met Graafse Likeur van Leo Burgers, diverse kramen met cadeauartikelen, armbandjes, bloemstukjes, Kerstspulletjes, handgemaakte sieraden en noem maar op, zullen weer druk bezocht worden. Oja, nog ter informatie: Alle kraampjes zijn al vergeven. Dus wie nog mee wilde doen is helaas te laat”.

‘Catharinahof heet iedereen welkom’ luidt de slogan van de Winterse Markt 2023. En welkom voel je je altijd op Catharinahof. Even genieten nog van een kopje koffie. Kijken naar de bewoners die er aan de tafeltjes volop met elkaar in gesprek zijn. Twee mannen die de tijd terug proberen te halen op de biljarttafel, maar met een lach zien dat de ballen behoorlijk eigenwijs zijn geworden. Hier en daar klinkt gelach. Anke en Nannie komen me nog wat informatie brengen. Twee van de vele Catharinahofmedewerkers: vriendelijk, vrolijk, hardwerkend, zorgzaam. Een plezier om er te vertoeven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant