Afbeelding

Filmcafé Grave feestelijk geopend: ‘Het is gelukt!’

Grave 871 keer gelezen

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Op 10 september opende burgemeester Marieke Moorman het Filmcafé Grave op de Generaal de Bonskazerne in Velp. Met subsidie van de gemeente, een geslaagde crowdfundingactie en een enorme inzet van vele vrijwilligers is Grave en omstreken een cultuurhuis rijker. “Het is gelukt!”, zei voorzitter Maarten Slooves, “het heeft na de brand van het Palazzo in het centrum lang geduurd, maar het resultaat mag er zijn.” Op 11 september ging het Filmcafé direct van start, met de biografische dramafilm over de natuurkundige Oppenheimer. En de eerste avond was meteen uitverkocht.

De filmzaal van de Generaal De Bonskazerne is een Rijksmonument uit 1939, het hele militaire complex van kazernes is aangekocht door BOEi. Ontwikkelbedrijf BOEi is een non-profitorganisatie gericht op restauratie en herbestemming van historisch erfgoed. BOEi wil historische plekken een nieuwe betekenis geven en de verhalen die bij de gebouwen horen, behouden voor de toekomst.

Al enkele jaren geleden had deze eigenaar contact gezocht met het team van het Filmcafé. De filmzaal in het militaire gebouwencomplex, buiten de bebouwde kom van Grave, leek passend bij de doelen van Filmcafé Grave, dacht BOEi. Maar de ligging bij Nieuw Velp, was toen nog een stap te ver voor het bestuur van het Filmcafé en de grote van de zaal zelf maakte ook wel net iets te veel indruk. Toen in de jaren erna nog geen geschikte plek gevonden werd, is het contact tussen BOEi en het Filmcafé opnieuw gelegd. BOEi investeerde 100.000 euro in het opknappen van de oude bioscoopzaal mede dankzij een schenking van de Stichting Vrienden van BOEi. En samen lukte het. De projectleiders van BOEi spraken tijdens de opening hun bewondering uit voor de bevlogenheid van alle vrijwilligers van het Filmcafé: “Jullie hebben net als wij een lange adem en kunnen zo iets moois neerzetten.”

Erik van den Ouwelant, bestuurslid, wil zoeken naar verbreding van het aanbod. Naast meerdere keren per week een film, denkt hij ook over het houden van lezingen en muziekvoorstellingen. Op het moment dat hij de vrijwilligers wil bedanken voor alle werk dat is verricht schiet hij vol. De zaal helpt hem door te applaudisseren, hij herpakt zich snel en vertelt hoeveel werk er is verricht. “Stoelen zijn schoongemaakt, vloeren geboend, de bar is hersteld en de toiletten schoon gemaakt. Oude trouwe vrijwilligers bleven en nieuwe mensen hebben meteen de handen uit de mouwen gestoken. Diploma’s voor de horeca zijn behaald en nieuwe operators zijn opgeleid. De filmzaal is omgetoverd tot een filmcafé met vooral veel gratis verkregen, prachtig tweedehands filmzaal meubilair.”

De filmzaal is volgens BOEi, klaar voor de toekomst. De komende jaren worden de andere gebouwen op het ruim 20.000 vierkante meter grote terrein omgetoverd in een terrein waar wonen, werken, horeca en cultuur elkaar aanvullen en versterken. Veel kleine ondernemers zijn er al. Er komen 26 kluswoningen, speciale woonvormen waar mensen naar elkaar omkijken, sociale huur- en koopwoningen, alles gericht op een levendige woongemeenschap. Dichtbij naar de film? Het kan weer.

Meer info: www.filmcafegrave.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant