Afbeelding

‘Het turbulente leven van Willem van Oranje’ in bibliotheek Grave

Grave 718 keer gelezen

GRAVE - Op 13 februari om 20 uur is Libris Geschiedenisprijswinnaar 2022 René van Stipriaan op initiatief van het Stadsmuseum Grave in de bibliotheek van Grave. Hij vertelt over zijn boek De Zwijger over het leven van Willem van Oranje.

Grave en Willem van Oranje hebben een gezamenlijke geschiedenis. Willems eerste vrouw Anna, Anna van Egmond van Buren, is geboren in Grave in maart 1533. Ze trouwden op 8 juli 1551. Willem was toen achttien. Na haar dood, op 25-jarige leeftijd, hertrouwde Willem nog drie keer. Een kleurrijk man. Omstreeks 1560 was Willem van Oranje de rijkste en meest veelbelovende edelman van de Nederlanden. Nog geen tien jaar later was hij zo goed als alles kwijt: zijn bezit, zijn macht en ook zijn goede reputatie. Wat was er gebeurd? In De Zwijger ontrafelt Van Stipriaan de duizelingwekkende loopbaan van een van de meest onverzettelijke figuren uit de Nederlandse geschiedenis: zijn ambities, successen, manipulaties en nederlagen. En ook de spanningen in zijn familie, zijn bizarre huwelijksleven en zijn neiging om, als het er echt op aankwam, in het verborgene te opereren, komen aan de orde.

René van Stipriaan
René van Stipriaan is literair-historicus, met een ruime ervaring als onderzoeker, schrijver en presentator. Hij is deskundig op het terrein van de Nederlandse literatuur, en in het bijzonder ook de Nederlandse Gouden Eeuw.
Kaarten voor de lezing (5 euro) zijn te koop via https://biblioplus.op-shop.nl/9168/de-zwijger-lezing-over-het-leven-van-willem-van-oranje/13-02-2023.

Uit de krant