Afbeelding

‘Drang om me voor anderen in te zetten’ - GGZ Oost Brabant zoekt vrijwilligers voor cliëntenraad

Grave 1.056 keer gelezen

Door Freddy Klooté

GRAVE - Aan tafel deze week twee gedreven mensen voor wie de zorg voor anderen in elke porie zit ingebakken. Neem Bob van ’t Geloof uit Grave. Een leven lang een gevarieerd leven geleid tussen militairen en onderwijs. Van leraar op een LTS tot stafofficier bij de Koninklijke Landmacht. Van directeur huisvesting voor ouderen tot directeur van een VMBO-school. Werkte met evenveel toewijding als projectofficier bij de Landmacht als bij kinderen van een cluster-4 school. Gaf les in NT2. “De Pedagogische Academie gaf me een allround opleiding mee. Van nature had ik de drang om me voor anderen in te zetten”.

Miriam Derksen komt uit Hernen. Was de jongste van zes kinderen en zag haar oudste broer Jan een kei worden in de gezondheidszorg. “Dat was een flinke stimulans”, zegt Miriam. “Hij was een bevlogen man die met hart en passie zich inzette voor mensen met psychische problemen”. Miriam deed de HAVO en HBO personeelszaken en vond haar bestemming bij de GGZ in Nijmegen. “Na 21 jaar in de H.R. te hebben gewerkt was het tijd om met enthousiasme een andere weg in te slaan. Ik deed de opleiding voor mediator en kwam daardoor dichter bij de collega’s die in de praktijk werkten. Nadat mijn baan werd opgeheven kwam ik te werken bij de Cliënten- en Familieraad van de GGZ Oost Brabant. En toen zat ik echt dicht bij het vuur. Je krijgt alles mee wat er in de organisatie gedaan, gepland, uitgedacht en doorgevoerd wordt”. Miriam woont in Escharen.

Bob van ’t Geloof hoorde dat er een voorzitter van de cliëntenraad werd gezocht. “Ik solliciteerde en had mijn eerste gesprek met Miriam”. Zij wilde een goede voorzitter en het klikte. Het vertrouwen was er en Bob werd voorzitter. Een vrijwilligersbaan. Miriam: “Ik ben de professional die de cliëntenraad bijstaat, ondersteunt, faciliteert en coacht waar dat nodig is of gevraagd wordt. De cliëntenraad behartigt de belangen van de cliënten”. Bob: “Klinkt logisch. Maar in de raad zitten mensen met allemaal een eigen achtergrond. Met een eigen verhaal over ervaringen. Er zitten cliënten en oud-cliënten in. Op dit moment zitten we met vijf mensen in de cliëntenraad. Dat vinden we weinig, gelet op het toch grote aantal cliënten dat we vertegenwoordigen. Er zijn cliënten die komen en gaan en zo’n 300 vaste in beschermde woonvorm of acute zorg”.

“Die vaste cliënten zitten in Boekel en omstreken, de ambulante in heel Oost Brabant. Veghel, Oss, Uden, Boxmeer, met in Oss voorzieningen voor acute opname”, gaat Miriam verder. “In Cuijk is een centrum voor opvang en activiteiten in een voormalige kerk. En zo zijn er meer opvangmogelijkheden. Maar herstellen doe je thuis”.Bob: “We zoeken mensen die een bepaalde achtergrond hebben. Allereerst mensen die wat met en ten behoeve van cliënten willen doen. Niet voor de raad maar in het algemeen. Wandelen, met een busje cliënten vervoeren, creatieve dingen doen, en noem maar op. Voor de cliëntenraad zoeken we mensen met uiteenlopende achtergronden. Op financieel gebied bijvoorbeeld. Of bedrijfskundigen, mensen uit de organisatie van de zorg. Anderen met verstand van juridische zaken of vastgoedexperts. Verder ook mensen die ervarings- of belevingsdeskundige zijn, die zelf zorg hebben gegeven of gehad”. 

Vanuit de organisatie wordt beleid ontwikkeld. Er worden plannen en beleidsstukken gemaakt. Miriam: “De bevoegdheden van de raad? We proberen de stem van onze achterban te zijn en informatie over te brengen vanuit de beleving van de cliënten van de instelling. Cliënt-breed, geen individuele zaken. We hebben instemmingsbevoegdheid en adviesrecht. Gevraagd en ongevraagd. Het mooie van GGZ Oost Brabant is dat er sprake is van medezeggenschap 3.0. We participeren bij de beleidsontwikkeling, dus al vanaf het begin meepraten en -denken. Input geven vanuit de beleving van de cliënten. Dat vraagt best een inspanning van de vrijwilligers, maar zij krijgen ondersteuning en informatie”. “Van mensen zoals Miriam”, vult Bob aan.Voorzitter Bob: “We vergaderen tweemaal per maand, op maandagochtend. Andere overleggen zijn gerelateerd regio’s. Ieder lid van onze raad heeft een vaste regio. En gelukkig hoeft niemand er op toe te leggen. Er staat een vergoeding tegenover de verrichte werkzaamheden per dagdeel”.

Enthousiast zijn Miriam en Bob. Ze hopen ook intens op uitbreiding van de cliëntenraad. Bob: “Een warm hart voor de medemens is een mooie reden om mee te doen”. Miriam: “Het geeft bovendien zoveel voldoening”.

Meer info is op te vragen bij Miriam Derksen, 088-8462800 of clientenraad@ggzoostbrabant.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant