Afbeelding

In hoger beroep zwaardere straf geëist voor brandstichtingen Grave

Grave 548 keer gelezen

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging is op woensdag 23 november de eis van het Openbaar Ministerie tegen Theo (60), die wordt verdacht van een aantal brandstichtingen in het centrum van Grave. Seriebrandstichter Theo hoort de eis tijdens de zitting in hoger beroep. Bij de rechtbank werd hij eerder veroordeeld tot vier jaar en tbs. 

In Grave heeft Theo voor grote paniek gezorgd met de brandstichtingen in de binnenstad. Theo werd eerder veroordeeld, niet alleen voor de autobranden, maar ook voor bedreiging van een van zijn buurvrouwen en het in bezit hebben van kinderporno. Hij woonde dichtbij de plek van de branden. De auto’s werden willekeurig uitgezocht en stonden regelmatig dicht tegen huizen aan waar bewoners de schrik van hun leven kregen. Iedereen in de buurt had het gevoel het volgende slachtoffer te kunnen zijn.

Na de arrestatie van Theo hielden de autobranden op. De oorzaak van de brand onlangs in de Oliestraat heeft niets met de vermeende brandstichter te maken. Theo zit al sinds 2019 vast in Roermond. Als het aan de officier van justitie ligt blijft hij daar. Met ethanol op de handen en een aansteker in de jaszak was hij steeds in de buurt van de branden; volop bewijs volgens het OM.

Zelf hoopt Theo op vrijspraak. In een verweer tijdens de rechtszaak ontkent hij de man te zijn die auto’s in brand stak. Theo werd in zijn leven meerdere keren veroordeeld voor brandstichtingen, in Grave en Nijmegen, maar dit keer is hij onschuldig, zegt hij.

Tijdens de rechtszaak was de bedreigde buurvrouw aanwezig en via een internetverbinding sprak ook een andere buurtbewoner over haar angstige ervaring tijdens de branden. Op 7 december volgt de uitspraak.

Uit de krant

Uit de krant