Afbeelding

Gravenaar Eus van der Vliet bezocht al 256 wedstrijden van het Nederlands elftal

Grave 1.548 keer gelezen

Door Freddy Klooté

GRAVE - Eus van der Vliet (rechts op de foto) is geboren en getogen Gravenaar. “In de Klinkerstraat ben ik geboren. Ik kreeg de liefde voor de voetbalsport met de paplepel ingegoten. Door mijn vader Hans (links op de foto). Hij voetbalde al van voor de Graafse voetbalfusie waaruit GVV’57 ontstond. Tot zijn 65ste heeft hij gevoetbald en al het wel en wee van de Graafse voetbalclub meegemaakt. Maar zijn liefde ging nog een stapje verder. Sinds begin jaren zeventig werd ons pa ook fervent supporter van het Nederlands elftal. En niet alleen op afstand. Hij bezocht zoveel mogelijk wedstrijden van ons nationaal team. Thuis- en uitwedstrijden. Door zijn uitrusting, carnavalssteek op het hoofd, oranje cape om de schouders, kreeg hij al snel de bijnaam “Prins van Oranje”. Toen de Telegraaf met zijn foto op de voorpagina uitpakte met die titel, was hij in heel voetbalminnend Nederland bekend. Ik mocht vanaf mijn twaalfde jaar regelmatig mee. Mijn “debuut” maakte ik in 1978 bij de wedstrijd tegen België, die we met 1-0 wonnen. En dat smaakte naar meer”.

‘In de voetsporen van mijn vader, de Prins van Oranje’

Eus is een enthousiast verteller: “Pa bezocht zo’n 200 wedstrijden. Hij bewaarde alle entreekaartjes. Ik heb ze nog in een doos apart liggen. Een dierbaar souvenir”. Nu Eus zelf volwassen is, heeft hij de teller van bijgewoonde interlands van Oranje, uit en thuis, op 256 staan. “Na de 200ste wedstrijd werd ik samen met 3 vrienden, die ook dat aantal bereikt hadden, in de rust van de wedstrijd Nederland-Duitsland naar de middenstip geroepen. Was wel apart. Een uitverkochte Arena, een belangrijke wedstrijd in de Nations League. Op die middenstip werden we door KNVB-voorzitter van Praag gehuldigd. We ontvingen een speciaal voor ons ontworpen shirt. Prachtig moment. Toen ik later Louis van Gaal eens tegenkwam, vroeg hij me of ik dat shirt had ingelijst”.

Vele andere vaste supporters werden vrienden voor het leven. Net als supporters van tegenstanders. We proberen daar voorafgaand aan de echte wedstrijd, uiteraard op een ander veld, ook een wedstrijd tegen te spelen. Zowel uit als thuis. Een voorbeeld van verbroedering. Nooit een onvertogen woord. Sportvrienden onder elkaar. We zijn niet de harde kern, maar de vaste kern. Binnen die vaste kern van 200 is er een groepje van tien met familie en vrienden uit en Grave en omstreken. Oom Kees Verhagen is er ook altijd bij. Net als mijn vrouw, zoon Jari en dochter Daniek. Jari is ingetogen enthousiast, net als ik. Daniek lijkt op mijn vader. Razend uitbundig. In 2014 overleed mijn vader Hans. Het bezoeken van interlands kreeg een andere lading. Niet dat het enthousiasme weg was, maar we misten Hans. Allemaal. Een heel ontroerend moment beleefde ik in de eerste interland na zijn dood in Praag. Een groep van duizend Nederlandse supporters zong ‘Prins van Oranje. You’ll never walk alone’. Een prachtig en emotioneel gebaar naar mijn vader toe”.

Hup Holland Hup
De KNVB houdt de vaste supportersschare in ere. Naast het feit dat er voor de trouwste 200 altijd kaarten zijn, zag Eus in Zeist op het centrum de Wall of Fame. Daarop staan de namen van alle voetballers die ooit het oranje shirt hebben gedragen: “Toen we wat uitgebreider rondkeken stonden daar ook de namen van Hans van der Vliet en Eus van der Vliet op. Met de namen van andere heel trouwe fans. Was best een mooi eerbetoon. We staan ook wel dicht bij het team, zonder dat we veel contacten hebben. Alleen bij uitwedstrijden na de vrije training komen ze wel naar ons toen. Verder worden ze goed afgeschermd. En nu, met corona weer wat in de buurt, weer helemaal, vrees ik. Naar Qatar ga ik niet. Dat besluit stond al in 2010 vast. Nederland had toen ook een bid gedaan om het WK binnen te krijgen, maar het ging uiteindelijk naar het grote geld. Niet de supporters, maar het geld gaf de doorslag. Ik richt me nu, met onze kleine groep uit Grave en omstreken, op het Europees Kampioenschap in 2024 in Duitsland. Vroeger deed ik alle voorwerk zoals kaarten bestellen, voor onderdak zorgen, een soort stedentrip ervan maken voor de hele groep. Nu doe ik het nog voor de kleine groep. We gaan in de voorrondes naar Ierland, Gibraltar en Griekenland. Zo vlug het kan kom ik in actie”.

Aan deze expert van Oranje natuurlijk de hamvraag. Wat gaat Oranje doen en wie wordt er wereldkampioen? Eus: “Nederland is een gevaarlijke outsider. We gaan wel richting halve finale. Ik hoop dat Nederland wereldkampioen wordt, maar ik vrees dat Duitsland het in de laatste seconden het toch weer haalt”.


Win een reis naar Parijs met de Arena WK-pool

REGIO - De afgelopen weken schreven al tientallen voetballiefhebbers uit Reek, Schaijk, Zeeland, Grave, Herpen en Ravenstein zich in voor de Arena WK-pool. Zij maken kans op tal van prachtige prijzen. De totale waarde van het prijzenpakket is inmiddels opgelopen tot ruim 1.200 euro. Meedoen aan de WK-pool kan nog steeds. Je kunt je tot zondag 20 november 17 uur online inschrijven. Stuur een mail naar redactie@arenalokaal.nl voor de deelnamevoorwaarden en een link naar de WK-poolwebsite.

Spectaculaire hoofdprijs van de Arena WK-pool is een reis naar Parijs voor twee personen ter waarde van 449 euro, beschikbaar gesteld door reisbureau Reisgraag.nl in Ravenstein.
Maar er is nog veel meer moois te winnen. Wat te denken van een heerlijk BBQ-pakket ter waarde van 100 euro, verzorgd door Het Versgilde in Schaijk? Of een theatervoorstelling naar keuze voor twee personen in Markant Theater Maashorst in Uden? Verder maak je als deelnemer aan de WK-pool kans op cadeaubonnen van PLUS Martijn & Claudia van den Berg in Herpen en Albert Heijn Christiaens in Schaijk. Of misschien win jij wel dat leuke pubquizspel van Spijkers Boek & Gemak in Schaijk of een Graafse Kadobon ter waarde van 20 euro?

Elke dag een voetbal
Daarnaast verloten we na iedere wedstrijddag op het WK een fraaie voetbal van Bento Sport & Teamwear. De waarde van het Arena WK-poolprijzenpakket komt daarmee op ruim 1.200 euro.

Voorspellen
Deelnemers aan de WK-pool voorspellen de uitslagen van alle wedstrijden, de finales en de uiteindelijke wereldkampioen. Ook is er een aantal bonusvragen. De stand van de deelnemers wordt automatisch bijgehouden op de WK-poolwebsite en de tussenstanden worden ook wekelijks gepubliceerd in de papieren versie van Arena.

Schrijf je in!
Deelnemers aan de WK-pool kunnen zich tot zondag 20 november 17 uur online inschrijven. Stuur een mail naar redactie@arenalokaal.nl voor de deelnamevoorwaarden en een link naar de WK-poolwebsite. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de redactie van Arena, eveneens via redactie@arenalokaal.nl.

Uit de krant

Uit de krant