Afbeelding

Jeugdbrandweer Grave rukt meerdere keren uit in het weekend

Grave 2.080 keer gelezen

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Op zaterdag 24 september staan in de post Grave leden van de jeugdbrandweer klaar om deel te nemen aan een 24-uurspiketdienst. Reden is het bijna 15-jarig bestaan van de jeugdbrandweer in Grave. Burgemeester Hillenaar van het Land van Cuijk en Commandant Brandweer Brabant-Noord Marie-Louise van Schaijk zijn aanwezig en wensen de jeugdleden in hun indrukwekkende brandweerpakken een leuke en spannende 24-uursdienst toe.

Na dit officiële gedeelte gaat de pieper al snel af. Brand in een magazijn van een fabriek met een slachtoffer. En daarna, net terug op de kazerne, krijgen de junioren de melding van een poes in de boom en de aspiranten krijgen vijf minuten later alweer een melding dat een persoon bekneld ligt onder een auto.

“Als brandweerman maak je veel leed mee, maar voorkom je ook veel leed”, zegt Geert den Brok, al vijftien jaar jeugdcoördinator van de brandweer in Grave. Geerts team heeft voor deze oefening een strakke planning gemaakt van meldingen; alles is tot op de minuut voorbereid. Het programma gaat de hele dag en hele nacht door. Brand in een drugslab, een dier in het water en dan met een boot eropaf, een autobrand midden in landerijen en net als ze willen gaan eten is er een ‘probleem’ in Woonzorgcentrum Catharinahof. Steeds opnieuw gaat de pieper af, ook in de avond als ze net in bed liggen. Elke oefening wordt nabesproken, ze geven zelf een beoordeling.

In Brabant-Noord zijn in totaal 72 jeugdleden actief. Ze zijn tussen de 12 en 18 jaar oud en zoals ze in ‘post Grave’ zelf zeggen niet alleen maar stoer, maar wel erg gemotiveerd. Er zijn vijftien aspiranten en junioren. Gaat bij een melding bij de volwassen vrijwillige brandweer de adrenaline stromen, bij de jongeren gaat dat niet anders. De 24-uurs dienst is afgeleid van de beroepsbrandweer in grote steden, hier zijn brandweermannen en vrouwen 24 uur achter elkaar op de kazerne aanwezig om uit te kunnen rukken naar incidenten binnen hun verzorgingsgebied. In die 24 uur werken, leren, sporten, ontspannen en eten zij samen. Natuurlijk is het nu een oefening, maar ook zij weten niet wat ze tegenkomen, ze kennen de ernst van de situatie niet en moeten toch bij aankomst op locatie handelen. Ze zijn wel getraind en voelen zich een team.

‘Graag bij de brandweer later’

Niet iedereen zal doorstromen naar de vrijwillige of beroepsmatige brandweer, maar een aantal zal zeker bij de brandweer eindigen. Demi Rutten (14 jaar) is vrouwelijk aspirant, ze kent het beroep van brandweer van thuis uit, haar vader is beroeps. “Ik vind het wel stoer en leuk om de familietraditie voort te zetten”. Jesse de Man is jeugdbrandweerman van het jaar geworden. “Je moet echt samenwerken en werken volgens protocol. We leren hoe we een brand moeten benaderen. We kunnen ook reanimeren. Als we oefeningen doen, moeten we goed op letten, niets over het hoofd zien. We doen ook met Nederlandse brandweerwedstrijden mee”.

Owen van Osch uit Uden droomde als kind al om brandweerman te worden. Hij moet bijna stoppen bij de jeugdbrandweer omdat hij 18 jaar wordt. “Dat is jammer, maar nu ga ik eerst mijn schoolopleiding afmaken en daarna misschien door naar de politie. Je leert hier veel over veiligheidsvoorschriften, we worden EHBO-er, we weten wat brandveiligheid is en leren blussen”.Bijna allemaal willen ze later bij de vrijwillige brandweer, vanaf hun achttiende kunnen ze doorstromen naar de brandweer.

Jeugdopleiding gesteund door Land van Cuijk

In Brabant-Noord zijn vier jeugdkorpsen van de jeugdbrandweer: in Heusden, Vught, Oss en Grave. De leden van de ‘post Grave’ komen uit Mill, Ravenstein, Haps, Wanroij, Uden en Grave. Over het hele land zijn er zo’n 156 jeugdkorpsen. In de brandweerkazerne van Grave heeft Geert den Brok na de regionalisering zich hard gemaakt om de jeugdopleiding in Grave te behouden. Den Brok: “Brandweermensen zijn goed opgeleide mensen, de jeugdbrandweer is van belang om de voortgang te waarborgen. Gelukkig is dat ingezien en kunnen we de komende tijd met vertrouwen verder gaan.”

Op zondagochtend is de laatste melding. In een activiteitencentrum in Velp is een ramp gaande, er zijn veel slachtoffers, krijgt de jeugdbrandweer te horen. Het zijn de ouders die de rol van slachtoffer op zich hebben genomen. De laatste redding verloopt goed en de dienst zit erop. Nog even de complimenten van de opleider en dan kunnen ze bijkomen van een zware dag- en nachtdienst.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant