Afbeelding

Vakantierugzakjes voor kinderen AZC Grave

Grave 653 keer gelezen

GRAVE - Stanley Pashouwers en Natasja de Lange, werkzaam bij Stichting Vrolijkheid, organiseren creatieve workshops voor en met kinderen in het AZC in Grave. Dat doen ze het hele jaar door op dinsdag en donderdag. Het is nu vakantie, maar niet iedereen kan op vakantie. Ook voor kinderen in het asielzoekerscentrum is vakantie meestal niet mogelijk. Gelukkig blijven vrijwilligers zich in de vakantieweken inzetten. Dat doet ook de Stichting Vrolijkheid. Ze verzorgen kunstprojecten, maken muziek of gaan met de jongere en oudere kinderen sporten. 

Door Annelies Graafsma

Dinsdag 2 augustus is er een speciale activiteit. Er is een springkussen en Jan Hoiting uit Grave en Leny Koot uit Escharen delen namens Stichting Gave (christelijke organisatie; red.) rugzakjes uit. In de rugzakjes zitten speelgoed en spelletjes, aangepast aan elke leeftijdsgroep. Leny Koot: “Wij zijn van de Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekers Grave (IWAG) en ondersteunen de mensen van het AZC die tussen ‘wal en schip’ dreigen te vallen. We helpen waar dat nodig is. Er wordt ons elk jaar gevraagd mee te werken aan een landelijke vakantieactie voor kinderen in de lagere-schoolleeftijd. Dit is geweldig om te doen. De kinderen zijn superblij met alles; de rugzakjes vallen enorm in de smaak.”
En dan komt er een bus het terrein van het AZC oprijden. Het is de verrassing van de middag. Het Ricciotti-ensemble stapt uit, zet de muziekkoffers op het gazon en speelt onmiddellijk, al lopend over het terrein, vrolijke muziek. Kinderen en volwassenen lopen erachteraan. Het ensemble bestaat uit 42 jonge enthousiaste professionele musici en amateurmuzikanten. Sinds de oprichting, in 1970, spelen ze voor mensen die om welke reden dan ook niet of nauwelijks met levende symfonische muziek in aanraking komen. Vaak gewoon ergens op straat, in verzorgings- en verpleeghuizen, in een vliegtuig en vandaag in het AZC in Grave.

Stanley Pashouwers is tevreden over de middag, maar doet ook een oproep: “Wij zijn in Grave op zoek naar freelance kunstdocenten – muziek, theater, dans, beeldende kunst, fotografie, film, circus enzovoort – die het leuk vinden om een reeks workshops te geven aan kinderen, tieners of jongeren. Dit kan op wekelijkse basis zijn, gedurende minimaal tien weken een middag of avond, maar het kan ook een kort intensief project zijn in één van de schoolvakanties.” Belangstellenden kunnen contact met hem opnemen via stanley@vrolijkheid.nl.

Uit de krant

Uit de krant