Afbeelding

‘Voor gemotiveerde mensen heb ik werk’

Grave 24 keer gelezen

GRAVE - Het begrip ‘gemotiveerd’ komt regelmatig voorbij als je praat met Wilfred Jacobs uit Grave. Hij is eenmansuitzendbureau en daarnaast re-integratiemedewerker in dienst van de gemeente Land van Cuijk. En zelf gemotiveerd tot op het bot. “Mensen kunnen mij altijd bellen. Ik ben niet iemand die om 5 uur stopt met werken”.

Door Freddy Klooté

Bovendien is zijn werk overgoten met een saus van medemenselijkheid. “Ik ben oprecht geïnteresseerd in de mens achter de vacature, in de persoon achter de kandidaat. Ik neem dan ook uitgebreid de tijd om zowel de vragende organisatie als de in een baan geïnteresseerde mens beter te leren kennen. Nee, ik ben heus geen heilige en er moet inderdaad brood op de plank komen, maar dan wel op een menselijke manier. Met aandacht voor alle betrokkenen in de wereld van vraag en aanbod van banen”. Vlak voor het interview was er op tv een item over werk en het tekort aan medewerkers. Er werd de vraag gesteld of er eigenlijk nog personeel voorhanden is in Nederland en omliggende landen. Wilfred heeft het ook gezien: “Ik heb daar ook geen klip en klaar antwoord op. Alle factoren als vergrijzing, het effect van de coronaperiode en de zin om lastige klusjes te doen komen dagelijks langs. Ik probeer er zo creatief mogelijk en met enorme inzet mee om te gaan. Met kandidaten te praten, met ze mee te gaan in hun denkwereld, duidelijk te zijn over de mogelijkheden. Als ik dan iemand blij heb kunnen maken met een baan waar hij of zij blij mee is, en ook de organisatie waar het werk plaatsvindt tevreden is, dan geeft me dat een enorme voldoening”.

De Banenwinkel Grave: jobhunter, jobcoach en jobkeeper
Wilfred noemt zichzelf een kind van het Land van Cuijk. Geboren in Siebengewald, snel verhuisd naar Stevensbeek en verder gewoond in Overloon, Boxmeer en de laatste 27 jaar in Grave: “Ik heb in diverse sectoren van de arbeidsmarkt gewerkt. In de horeca, in de wereld van de supermarkt en als accountmanager. In 1997 maakte ik een switch als acquisiteur dagbesteding op Bolders Hof. En dat was het helemaal voor mij. Ik werd verantwoordelijk voor het binnenhalen van werk voor mensen met een verstandelijke beperking. Proberen om voor die cliënten passend werk te vinden. Op maat en op niveau en belangstelling. Ik begon ook met leerlingen naar “buiten” te brengen om daar hun werkzaamheden in een echt bedrijf voort te zetten. Het gaf me een enorme voldoening om mensen die graag willen werken blij te kunnen maken. Ik ging verder bij een commerciële uitzendorganisatie, waar ik acht jaar voor heb gewerkt. Omdat het daar vooral om euro’s, uren en marges ging zocht ik naar een alternatief. In 2016 hakte ik mijn werkzoekknoop door en startte mijn eigen uitzendbureau. Gewoon omdat ik het op mijn eigen manier wilde doen. Sinds 2020 zit ik in het pand “Het Blauwe Schaap, in de Rogstraat, in het centrum van Grave. In de Banenwinkel”.

De Banenwinkel
Over de ‘eigen manier’ zegt Wilfred: “Niet vanuit de hoogte, maar op basis van gelijkwaardigheid. In onze winkel ben je geen nummer, je krijgt gewoon mijn nummer. En natuurlijk mag je me altijd bellen, appen of langskomen voor een goed gesprek. Of gewoon voor een goeie bak koffie of thee”.
Het is Wilfred ten voeten uit. Daarnaast doet hij ook veel op het gebied van re-integratie: “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar betaald of onbetaald werk zien te krijgen. Ik werk veel voor het UWV en voor diverse gemeenten. Mijn doel is om mensen in hun kracht te zetten. Werkplezier te bezorgen. Ook om daardoor mezelf te ontlasten van ziektemeldingen of problemen. Blije werknemers en werkgevers zorgen voor rust. Omdat ik steeds meer in beeld kwam bij gemeentes, werk ik momenteel een aantal dagen per week voor de gemeente Land van Cuijk. Als jobhunter”.
Verder is Wilfred vooral bezig met het uitbouwen van zijn banenwinkel: “Mensen moeten me weten te vinden. Daarom is mond-tot-mond-reclame heel belangrijk. En natuurlijk ook kwaliteit leveren, gebaseerd op de menselijke maat. Voor de deur van mijn winkel heb ik altijd stoelen klaar staan. Als uitnodiging om binnen te komen”.
Zijn eerste grote klant belde op zondagavond: “En die vraag kon ik voor hem verzorgen. En dan heb je een klant binnen. Ik probeer snel te handelen. Maar ook eerlijk te zijn als iets heel lastig is. Momenteel bellen veel opdrachtgevers met vacatures. Bijvoorbeeld: ik heb 20 mensen nodig voor processierupsbestrijding. Nou, dat is veel. En dat zeg ik ook, maar ik ga meteen aan de slag. Met creativiteit. Hang folders op en plaats het op Facebook. Het gaat bij mij niet alleen om grote bedrijven, maar ook om die Syrische vrouw die thuis zit te verpieteren. Ze kent mij omdat ik passend werk voor haar man en hun zoon heb kunnen verzorgen. En het lukte om haar blij te maken met een baan. Als ze nu voorbij de Banenwinkel komt, steekt ze met een glimlach haar duim op”.

Wilfred Jacobs kan uren praten over zijn werk. Wie werk zoekt of vraagt om medewerkers staat hij met enthousiasme te woord.

De Banenwinkel
Rogstraat 15 Grave
Tel. 06-20146003

Uit de krant

Uit de krant