Afbeelding

Afsluiting fietspad Graafse brug leidt tot chaos en vertraging

Grave 2.928 keer gelezen

GRAVE - Maandag 20 juni was het zover; Rijkswaterstaat start met het opknappen van het fietspad op de brug bij Grave. En wat velen al voorspelden, gebeurde: scholieren en anderen die richting Wijchen en Nijmegen moesten, stonden in rijen te wachten om met pendelbusjes over de brug gebracht te worden. De meesten kwamen te laat op school of het werk.

Door Annelies Graafsma

De provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn als wegbeheerders verantwoordelijk voor het ´normaal´ door kunnen gaan van het vervoer tijdens de werkzaamheden. De twee fietspendelbusjes die de provincies inzetten, kunnen per busje slechts 8 fietsen meenemen. Veel te weinig, ziet nu ook Rijkswaterstaat. Het opladen van de fietsen neemt enige tijd in beslag. De doorlooptijd van een pendelbus is 20 à 25 minuten. Om het leed te verzachten staan er nu vier busjes gereed.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat: “Helaas is een groep scholieren gisteren toch zelf over de hoofdrijbaan van de brug gefietst, tussen het autoverkeer door. Dat is niet veilig. Vanaf dinsdag is een extra pendelbus ingezet”.

Vijfenzeventig minuten
Maar ook dinsdag en woensdag verliepen niet soepel. De wachttijd was, volgens Gravenaar Quirijn van den Berk (Facebook, red.), nog steeds vijftig minuten en leerlingen waren na vijfenzeventig minuten pas de brug over. Volgens hem waren ‘de kinderen die omfietsten via Ravenstein eerder op het Maas Waal College’. Ouders en kinderen, met name uit Grave, hebben intussen zelf voor oplossingen gezorgd. ‘Carpoolen Grave-Maaswaal College’ biedt pendeldiensten aan. En veel leerlingen maken ook weer meer gebruik van de busdiensten.

Extra vertraging
De chauffeurs van de busjes vertellen dat er in één van de busjes werd ingebroken. De politie moest komen. Dit leidde weer tot een extra vertraging. De chauffeurs hebben klachten binnengekregen over het vastzetten van de fietsen: “Sommige mensen willen zelf de fiets vastzetten, maar nu is besloten dat alleen wij dat doen”. Duidelijk is dat de chauffeurs zich de klachten over de organisatie van de pendeldiensten ook persoonlijk erg aantrekken: “Wij doen echt ons best en gelukkig zeggen mensen dat ook wel tegen ons”.

Vier busjes
Op donderdagochtend is het vrij rustig. Er staan nu vier busjes klaar, maar die blijven nog aan de kant staan. De meeste drukte komt nu vanuit de overkant van de brug; leerlingen die op de fiets naar het Merletcollege gaan.
Ook voor Aukje van Uuden, onderwijsassistent in Velp op basisschool Sint Jozef, verloopt de ‘overtocht’ allesbehalve vlekkeloos. Onderweg op de aanhanger achter het busje is haar fietstas van de fiets gevallen. Het glas van de laptop ligt in gruzelementen. De chauffeur heeft de tas van de weg gehaald. Hij vraagt zorgvuldig na of alles er nog inzit en vraagt of ze ook in de portemonnee wil kijken. Hij wil niet dat er later klachten komen over geld.”

Navraag bij de gemeente Land van Cuijk leert dat de gemeente in formele zin geen stem heeft in de aanpak van Rijkswaterstaat. Toch hebben de gemeenten Land van Cuijk en Heumen beiden mee overlegd over de afsluitingen van het fietspad. Hierbij hebben de gemeenten extra aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid op de hoofdrijbaan. Ook hebben de gemeenten gevraagd ervoor te zorgen dat fietsers geen gebruik kunnen maken van de hoofdrijbaan. De gemeente heeft dan in formele zin misschien geen verantwoordelijkheid, maar toch wordt er wel naar de gemeente gekeken. Ook de gemeente wil dat leerlingen en anderen snel en veilig naar school en werk kunnen. Hadden ze toch niet meer moeten doen?

De afsluiting duurt nog tot en met zondag 17 juli. En van maandag 22 augustus tot en met zondag 4 september zal het fietspad opnieuw afgesloten zijn. Het fietspad van de brug is wél toegankelijk tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

Meer informatie
Meer informatie over de werkzaamheden aan het fietspad over de John S. Thompsonbrug is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl. Men kan ook bellen met de gratis Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant