Afbeelding

Denny Lange van ToJaPigs Escharen blij met gewonnen regenmeter: ‘Goed meten steeds belangrijker’

Escharen 684 keer gelezen

ESCHAREN - Het jaar van Denny Lange uit Haps begon goed: begin deze maand won hij een automatisch weerstation van Sencrop. Het akkerbouwbedrijf TojaPigs in Escharen waar Denny werkt, is daar maar wat blij mee. Denny: “De hoeveelheid neerslag, temperatuur en luchtvochtigheid kunnen we nu nog nauwkeuriger meten en voorspellen.” Dat is belangrijk, want door de klimatologische veranderingen is het weer steeds extremer.

Degene die het aantal millimeter neerslag in november het beste kon inschatten won het weerstation. Denny zat er met zijn berekening één millimeter naast. Denny: “Ik zocht eerst naar de actuele neerslag en vervolgens keek ik naar de voorspelling van de opvolgende weken. Op basis daarvan heb ik een schatting gemaakt.”

Denny studeert tuinbouw en akkerbouw aan de HAS in Den Bosch, waar het belang van weerstations ook een actueel thema is. “Aan de hand van de gegevens van de regenmeters kun je preciezer plannen wanneer en waar je bepaalde werkzaamheden doet. Dat is echt een stukje houvast op basis van lokale en nauwkeurige gegevens.” De data helpt met juist handelen op het juiste moment, bijvoorbeeld het moment van beregenen of de juiste bemesting van gewassen.

Percelen op een bedrijf liggen soms kilometers uit elkaar, waardoor weersomstandigheden per perceel behoorlijk kunnen verschillen. Via de app van Sencrop kan Denny alle percelen tegelijk monitoren en onder andere de regenval in de gaten houden. Ook kan hij de data van stations uit zijn omgeving bekijken, waardoor voorspellingen, weeralarmen en vorstwaarschuwingen nog accurater zijn. De extremen in het weer zijn steeds groter en kunnen op korte afstand van elkaar verschillen.

Sencrop is een innovatieve start-up in de agrarische technologie, gehuisvest in de Franse incubator EuraTechnologies. De start-up is opgericht in 2016 door Michael Bruniaux en Martin Ducroquet en groeide in 5 jaar tijd uit tot Europese marktleider. Sencrop heeft het grootste netwerk van online weergegevens voor de landbouw in Europa met meer dan 20.000 agrariërs die gebruikmaken van de oplossing. Daarnaast telt Sencrop in Europa honderd toegewijde medewerkers om agrariërs service te verlenen en te ondersteunen. www.sencrop.com.

Uit de krant