Afbeelding

Denkdag - Column Freddy Klooté

Column 1.217 keer gelezen

“Doen jullie op school nog iets aan de Internationale dag van de Vrede?” vroeg zo’n twintig jaar geleden een moeder van een kind bij me op school. Omdat ik net iets te lang nadacht over haar bedoeling, gaf ze me meteen een antwoord. Waarom het zo hard nodig was dat de kinderen ook op school opgroeiden in de wetenschap dat het niet overal zo vreedzaam was als in ons land. Ze had een punt, hoewel het begrip “vrede” in zowat elke geschiedenisles niet voorkwam in het boekje, maar ik er wel over sprak met de kinderen. Toen er kinderen van het AZC in de klas kwamen kregen die lessen nog een extra dimensie. Gebaseerd op de werkelijkheid. Op het nu. Met als vraag natuurlijk of wij, deelnemers aan het leven, er de laatste eeuwen wel/niet iets van gebakken hadden. Het antwoord zat bij ons in de klas.

Enkele jaren later waren er steeds meer “De dag van…..” momenten. Nu hebben we zelfs dagen in een jaar tekort en zijn er soms dagen met drie onderwerpen. Sommige onderwerpen nodigen uit om het hele gebeuren als een grote flauwekul te zien, andere zijn nog steeds broodnodig om in de belangstelling te staan. Ik noem wat dagen uit de maand februari: Warme-Truiendag, Kankerdag, Dag van de Frikandel, Nutelladag, Dag van de Peulvrucht, Ziekendag, Kinderkankerdag, Valentijnsdag, Dag van de Betaalde Liefde, Dag van de Moedertaal, Dag van de Jonge Huisarts, Dag van de IJsbeer, Anosmiedag, RSI-dag en Zelzame-Ziektendag. Dit was enkel een greep uit de speciale Februaridagen. Opvallend en, als we er dan toch aan mee willen doen, zijn de vele dagen waar we bezig moeten zijn met de zieke medemens. Al denk ik dat we daar niet door een speciale dag aan herinnerd moeten worden. De aandachtswekker daarvoor zit midden in ons hart. En dat kunnen we van de Dag van de Frikandel niet zeggen. Ook al snoepen we zo’n ding, in de versie “speciaal”, liefst anoniem.
Ook in de voor ons liggende maand waarin we weer over de lente mogen spreken, worden we verrast met speciale dagen. Met ook wat wonderlijke combinaties op één dag. Wat dachten jullie van 8 maart? Dan is het Vrouwendag. Maar ook Pannenkoekendag. Als ik nu schrijf dat dit een geweldige combinatie is, komt deze column niet door de controle van vrouwlief. En wat dachten jullie van 10 maart: Wreedheidsdag en Dag van de Vrouwelijke Rechter. Een toevalligheid? Of van 15 maart: de Dag tegen Politiegeweld, maar ook de dag van de Slaap.

Op de dag dat Arena wordt gedrukt is het de Denkdag. Opgericht door de World Association of Girl Guides and Girl Scouts. Zeg maar, de meisjespadvinders. Iemand heeft het onderzocht en snapt er niets van. Heeft iets met meisjes te maken. Iets met vrede. Niets met denken.
En dat geeft dan weer te denken over andere “de dag van…”-thema’s.

Freddy Klooté

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant