Afbeelding

Een telefoontje… - Column Carla Wijnhoven

Column 1.602 keer gelezen

Het is zover: er is gebeld door de man van Wilma over haar wens om vrijdagmiddag naar de inrichting te komen.

Dankbaar en blij ben ik, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, dat ik iets kan betekenen voor “onze” Wilma. Wilma is ernstig ziek en desondanks wil ze toch nog heel erg graag op bezoek komen bij haar collega`s. Ze was tot voor kort werkzaam in PI Grave als medewerkster op de Badafdeling. Dit is de afdeling waar alle gedetineerden binnen komen. Een inkomstenafdeling dus waar het eerste contact wordt gelegd. De afdeling waar iemand de metamorfose ondergaat van een burger, een vader, een buurman naar een gedetineerde. De mannen lijken, na het betreden van de poort, voor de buitenwereld ineens heel iemand anders te worden; namelijk boeven. Dit is de plek van Wilma. Daar waar de mannen geconfronteerd worden met het verlies van hun vrijheid en de rammelende sleutelbos van de medewerkers waarmee de invulling van hun dag wordt bepaald. Juist op deze plek is humaniteit, duidelijkheid, humor, oprechte aandacht en een luisterend oor nodig om de “kersverse” gedetineerden te laten accepteren dat ze voor korte of lange tijd afscheid nemen van hun vrijheid. Om op deze plek de mannen op een goede manier welkom te heten is een kunst! Een kunst die Wilma en haar collega`s bezitten. Een vak waarin veiligheid en menselijkheid hand in hand gaan. Dit is waar Wilma zich als enige vrouw jaren staande heeft gehouden tussen alle mannelijke collega`s. En… op deze plek wilde zij nog een keer op bezoek komen in haar uniform, in de rolstoel en gebracht in het busje van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O). Deze dienst vervoert normaal alleen gedetineerden, maar voor Wilma maakten ze graag een uitzondering. Ze is door de voor haar bekende medewerkers van DV&O thuis opgehaald en naar de Badafdeling gebracht. Hier werd die vrijdagmiddag ook Wilma opgevangen door haar collega`s.

Het bezoek stond in het teken van (sterke) verhalen, troostende woorden, een lach en een traan, een luisterend oor, compassie en medeleven.

Vanuit de grond van mijn hart wil ik de collega`s van PI Grave en de medewerkers van DV&O bedanken voor hun bijdrage dat ze deze laatste wens van Wilma in vervulling hebben laten gaan!

Carla Wijnhoven, vestigingsdirecteur PI Grave

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant