Afbeelding

Buurvrouw Jansen - Column Freddy Klooté

Column 1.671 keer gelezen

“PETA US stuurde gisteren een brief naar Aaron Landrum, de president en CEO van Chanses Rides, de grootste fabrikant van amusementsattracties in het land, met het verzoek aan het bedrijf, te stoppen met de productie en verkoop van draaimolens met dierenthema’s die het gebruik van dieren als vervoermiddel en amusement normaliseren en in plaats daarvan draaimolenfiguren produceren in de vorm van auto’s, vliegtuigen, ruimteschepen, bulldozers en andere voertuigen of meer andersoortige ontwerpen, zoals vallende sterren, regenbogen en bezems”.

Deze zin vond ik op de site van PETA Nederland. Een vraag die in deze tijd van Carnaval op menig gezicht een vrolijke lach wist te toveren. Als een fikse grap van een buutreedner. Natuurlijk schoot ook het paard op de gang bij buurvrouw Jansen door mijn hoofd. Als het de bedoeling was van PETA om in de belangstelling te komen, zijn de petaïsten daar volkomen in geslaagd. Of de geloofwaardigheid van deze club gegroeid is met deze actie, betwijfel ik.

Het lijkt er sterk op dat in de wereld van vandaag alles gelijkwaardig moet zijn. Of, zoals PETA op haar site laat weten, over bedrijven die zich “aangepast” hebben: “Die met succes hun ontwerpen hebben aangepast aan de veranderde maatschappelijke perceptie van onze relaties met anderen op deze planeet”.

Enfin, iedereen had het er over, en dat was zeker ook de bedoeling. En dan komt het verhaal weer over circussen, dierentuinen, dolfinariums, en noem maar op. Dieren moeten in hun eigen omgeving vrij kunnen leven. Zonder dat wij, mensen, ze lastig vallen, met onze ongemanierdheid en vraatzucht.

Eerlijk gezegd, leven vrouwlief ons bestaan hier op deze planeet, met de gedachte dat er verschillende soorten dieren zijn. Je hebt natuurlijk de huisdieren: poezen, honden, goudvissen, hamsters en meer van die kleine hartveroveraars. Maar ook een nog kleiner soort, waarover ik al eerder heb geschreven: vliegen en muggen, muizen en ratten, mieren, enz. Van de grotere soorten, in de categorie etenswaardig, zijn wij grote liefhebbers. Die hoeven voor vrouwlief en mij niet vervangen te worden door andere diersoorten als sprinkhanen, meelwormen, kevers, krekels, rupsen en mieren. Maar als daar liefhebbers voor zijn, maakt ons dat niets uit. We gaan beslist geen actie beginnen als iemand met plezier gebakken piepschuimkever met een sausje van meeltorren naar binnen schuift. Bovendien moeten bedrijven die in deze diersoorten handelen, maar blijkbaar door PETA over het hoofd zijn gezien, geregistreerd zijn bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Je kunt deze geregistreerde welniet-diertjes ook als snack eten. Let wel op dat je dan eerst vleugels en poten verwijdert. Hoe je dat moet doen staat niet beschreven, maar het lijkt me erger dan een paard in de draaimolen of in de gang bij buurvrouw Jansen.

Freddy Klooté

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant