Afbeelding

Mineurspad - Column Jan van As

Column 662 keer gelezen

Eigenlijk had ik mijn stukske al klaar, maar daar moet je even op wachten, want ik zag voorbije vrijdag een heerlijke uitglijder en daar moet ik jullie over vertellen.

Het Mineursbos lijkt soms een goed bewaard geheim in Zeeland, Reek en omstreken, want lang niet iedereen weet waar dat is. Daarom even een toelichting: als je vanuit Zeeland naar Reek fietst of wandelt, en je bent op de Reekseweg, dan komt er op een gegeven moment een dubbel straatnaambordje. Dat wijst links naar de Reekseweg, maar vanaf die plek heet dezelfde weg dan Corridorweg, en dat staat op het rechtse bordje. Als daarna links de Kampweg komt, dan zie je daar een parkeerplaats en onder andere daar kun je op het Mineurspad komen.
Deze bossen stonden vorig jaar in de belangstelling omdat de nieuwe gemeente Maashorst besloot om een fietspad aan te leggen. Geen asfalt- of tegelpad, maar een brede weg werd bedekt met zand met steentjes. Aanvankelijk leek dat geen succes, vooral wandelaars ergerden zich aan het feit dat je binnen 5 minuten een steentje in je schoen had. Die waren zo klein dat je ze omhoog schopt en dan komen ze in de andere schoen. Dat was een zware periode voor de wandelaars die veelal een hondje begeleiden. En ook dat hondje wilde liever in de berm lopen, want die minuscule steentjes kwamen tussen z’n tenen. Iemand met verstand van zaken zei mij toen dat zo’n weg een seizoentje nodig heeft om nat te worden en weer te drogen en dat het met een dik jaar helemaal goed zou komen.

Heeft ie gelijk gekregen? Ja. De steentjes kwamen steeds vaster te liggen en de mensen kregen er schik mee. Met het natte weer en sneeuw en ijs van de voorbije weken kwamen zelfs de vaste bezoekers van de andere bossen naar de Reek, want op het Mineurspad kon je gewoon lopen.

Maar… tja, er is altijd een ‘maar’. De crossers zijn er ook af en toe en die doen daar niet veel kwaad, omdat zo’n wegdek geen uitdaging is. Een ander verhaal is het voor die kabouter met zijn Quad, een motor met 4 wielen die overal door en over kan… Als die lummel door de bochten scheurt, dan hoopt het grindzand zich op en vormt een soort van een wal op het wegdek. En dat walletje is de oorzaak van wat ik wil vertellen.

We hadden vroeg gewandeld en waren op weg naar de auto via het begrinde pad, en dan het stuk van Rusven naar Reekseweg. Toen wij vanaf de bosingang, die wij Ingang Lap noemen, een fietser zagen aankomen, het was een meneer die zich schaamde voor zijn fietshelm of het heel erg koud had, want hij had een das over zijn helm geknoopt. Ik zei “Oppassen menneke, ‘n fiets” tegen Zap en meteen ook Goeiemorrege tegen de meneer met die kolderieke sjaal over zijn kop. Meneer met de das over de helm groette niet terug en zei dat ik de hond aan de lijn moest houden… terwijl ik Zappatoo’s halsband vasthield. Op zo’n moment zeg ik niks en denk “Krijg toch unne…” Hij had een aanstellerige dure fiets, geen fatbike maar wel zoiets met dikkere banden. Na ons berispt te hebben schakelde hij en ging richting de bocht bij ingang Reekseweg. In die bocht was echter ook de dwerg met de quad geweest en de steentjes lagen keurig op een walletje op de man met de sjaal over de helm te wachten. Hij minderde schijnbaar geen vaart en ging met volle vaart de bocht in. En wat te verwachten was gebeurde: hij ging onderuit… Hij lag naast zijn fiets en voor Zappatoo is hij dan een “man down” en die wil Zappatoo troosten en kijken of hij nog leeft. Heeft ie geleerd bij de cursus. Maar de man met de das over de helm zei dat ik die rothond vast moest houden gvd en deed er nog een schepje op om Zappatoo een K-hond te noemen. Dat is heiligschennis en majesteitschennis in één. Nobody fucks with Zappatoo, dus ik besloot door te lopen.

Hij riep nog: “Wie verzint het gvd om hier grind te strooien?“ Ik heb geantwoord: “Jeroen” en hij vroeg “Welke Jeroen?” Mijn antwoord was toen: “Zuuk det mar es lekker zelf uit en heel veul succes!”

Jan van As

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant