Afbeelding

Drugs - Column Freddy Klooté

Column 1.251 keer gelezen

“Ex-gidsland Nederland laat zich nu inspireren door drugsbeleid elders”, meldde dagblad Trouw afgelopen week. Was me dat schrikken. Geen gidsland meer. Geen voorbeeld meer voor de hele wereld. Het schaamrood steeg me naar het hoofd. Wat is er in hemelsnaam nu weer fout gegaan? En we liepen toch zo lekker voorop. Jointje hier, snuifje daar. En dan kunnen we er weer flink tegenaan.

Burgemeester Halsema van drugshoofdstad Amsterdam, zeg maar de gidsstad van de hele wereld, heeft, zoals altijd, hier een mening over: “Drugsmisbruik kent akelige gevolgen. Tegelijkertijd worden de risico’s van genotsmiddelen vaak overdreven. Niet het gebruik van drugs leidt tot de meeste slachtoffers, maar de criminaliteit eromheen”.

En ze gaat verder: “Wie drugsgeweld wil bestrijden, moet doen wat de misdaad vreest: haar handel overnemen. Reguleren dus. Ook cocaïne. De wereldwijde strijd tegen drugscriminaliteit is volgens haar contraproductief”. Deze uitspraken deed de burgemeester van onze niet meer gidshoofdstad tijdens de afgelopen vrijdag in “haar” stad gehouden internationale conferentie “Dealing with drugs”. Leuke naam overigens.
Om een lang verhaal kort te maken: veel van de aan de conferentie deelnemende bestuurders en deskundigen zagen het wel zitten. Maar er werd wel genoteerd dat de ervaring heeft geleerd dat legaliseren, dus de handel van rijkswege overnemen, makkelijker gezegd dan gedaan is.

Uiteraard werd een financieel plaatje bekeken. Ex-gidsland Nederland besteedt jaarlijks 3 tot 4 miljard aan drugsbestrijding. Eh…? 3 tot 4miljard? Vind ik nogal een vage schatting. Daar zit een miljard tussen. Goed voor een heleboel oude straaljagers voor Oekraïne. In Zwitserland, één van die landen die Nederland op de gidsladder is voorbij gestreefd, is men bezig met onderzoek naar het vrij maken van cocaïne voor recreatief gebruik. Wat een stap voorwaarts zou dat zijn in onze beschaving…

Ondertussen in Nederland: Het roken, ook de recreatieve vorm, is bijna aan banden gelegd. Dat heeft men gedaan door veel plekken rookvrij te maken en de prijs dermate hoog te maken dat rokers wel gedwongen worden om buiten onze grenzen aan hun trekken te komen. Tankje benzine erbij en de onkosten zijn gedekt.

Ook de strijd tegen zoetigheid is bijna gestreden. Lijkt het. Op scholen wordt alleen nog op groente getrakteerd bij een verjaardag. Soms iets met fruit, maar dat barst soms ook van de suikers, of van de bestrijdingsmiddelen.

Het gevecht tegen melkproducten is nog in volle gang. We zijn zo streng opgevoed dat het drinken van melk keigezond is, dat menigeen slechts met grote angst op een “havermoutje” overstapt. Schoolmelk is iets voor de geschiedenisboeken. Naast J.P. Coen en de V.O.C. Alcohol? Alleen nog onder de rivieren met carnaval.

In afwachting nog op de agenda staan: “omgaan met onze gezamenlijke lucht”, omgaan met andere mensen, ons taalgebruik tegen collega’s als leidinggevende, het vliegen naar vakantiedoelen, met de auto naar het werk, omgang met boeren, omgang met onze gezamenlijke grond. Vluchtelingen, gelukszoekers, oorlogsslachtoffers, kartonnen bekers op voetbalvelden, visvangst, koeien en hun uitwerpselen, warmtepomp, aanleg van speciale paden voor muizen en ratten, enz.

De tijd van met de armen over elkaar zitten en zeggen dat dit een gevolg is van de coronapandemie, is definitief passé.

Prettige carnaval. Proost.

Freddy Klooté

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant