Afbeelding

Sparen - Column Freddy Klooté

Column 1.465 keer gelezen

Sinds deze week zijn vrouwlief en ik heftig aan het sparen. Verwarming blijft uit, eerst de diepvrieskast leegeten, lichten om 21.30 uur uit, auto blijft in de garage, behalve als we om de héél noodzakelijke boodschapjes moeten. We zijn schema’s aan het maken om onze maaltijden sober te houden en vooral om er voor te zorgen dat we niets meer weg moeten gooien. Kortom: we gaan ons leven beteren.

Wie denkt dat we dit doen om de aarde schoner te houden, mag hier stoppen met lezen. Daar geloven we niet meer in. Het is een nobel, maar onmogelijk streven. Voorbeeldje? Als je twee kinderen hebt, en de één ruimt alles tot in de perfectie op en de ander maakt er een soepzooi van, wordt het nooit schoon in huis. Simpel? Ja.

In onze wereld met al die verschillende belangen, is het al net zo. Met als allergrootste belang: rijkdom.

En nu lazen we in De Telegraaf van 30 januari 2024 : “Rijken leven 8 jaar langer”. Ria en ik zijn al behoorlijk op leeftijd en die acht jaar kunnen we best gebruiken. En het is niet zomaar een flauwekulletje van De Telegraaf, maar de SER heeft dat geschreven aan het kabinet. Aan het demissionaire wel te verstaan, want een echt kabinet is er voorlopig nog niet en de klok van het leven tikt gewoon door. Zeker voor de niet-rijken komt het aflopen van de wekker steeds meer dichterbij. Lees en huiver van de SER: “Hoger opgeleiden worden gemiddeld vijf jaar ouder en leven bovendien 14 jaar langer in goede gezondheid, dan lager opgeleiden. Als je kijkt naar het inkomen zijn de verschillen nog groter: de twintig procent van de meest rijke mensen in Nederland leven ruim acht jaar langer en 24 jaar in goede gezondheid in vergelijking met de twintig procent armste Nederlanders”. Schrikken, toch?

Dit bericht noopte tot een teamvergadering met voorbereiding (TMV). We hadden ons ingelezen en schema’s voor de maaltijden, elektriciteit, gas en water gemaakt. De reclamefolders uitgeplozen, op zoek naar koopjes. Het werd een lange en levendige teamvergadering. Vooral het punt of we voor de extra vijf of de extra acht jaar gingen, daar kwamen we niet uit. Van de overheid hoeven we niet veel te verwachten. “Veel maatregelen die de afgelopen decennia werden genomen om de kloof te dichten waren gericht op het bevorderen van een gezonde levensstijl. Maar dit blijkt niet te werken”, was de weinig optimistische conclusie van de Sociaal- Economische Raad. Voorzitter van die raad is prof. dr. Kim Putters. Iemand uit de klasse acht jaar langer en 24 jaar goede gezondheid meer. Die hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken.
Vrouwlief Ria en ik zijn net om de boodschappen gegaan. Als altijd vroeg ze: “Zal ik één of twee tassen meenemen?

Neem maar een plastic zakje mee”, antwoordde ik, vol overtuiging. De eerste stap naar de 8 en 24 jaar was gezet.

Freddy Klooté

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant