Afbeelding

Dag koeien, dag varkens, dag kippen - Column Freddy Klooté

Column 1.278 keer gelezen

Afgelopen dinsdagavond werden voor het laatst de messen geslepen door de lijsttrekkers van de Nederlandse politieke partijen. De avond vóór de verkiezingen. Misschien konden er nog wat zwevende kiezers worden binnen gehaald. En die zwevende mensen waren met velen. Geen wonder. Alle leiders van de grote partijen beloofden dat alles moest en zou veranderen, maar vertelden er niet zo heel duidelijk bij hoe ze dat zouden doen. Met wie niet vertelden ze wel.

Deze column is op woensdag geschreven, dus ik weet de uitslag nog niet. Maar het wordt ongetwijfeld een spannende wedstrijd. En na Gibraltar-Nederland kunnen we een beetje spanning wel weer aan.

Ik “viel” in de woordenstrijd toen Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren het woord had. Ze keek met van die hele grote ogen haar collega’s aan. Zo van die ogen die door een snuiverijtje ontstaan. Het kan natuurlijk ook de spanning geweest zijn. Ze zei dat we moesten stoppen met vlees eten. Is beter voor de planeet. De koeien moeten weg. Eerst hield ze het op 75% van alle vlees- en melkgevers, later moesten ze allemaal. De Partij is tegen het doden van dieren, dus zou er niet meer gefokt mogen worden, zodat de koeien langzaam maar zeker uit ons tijdbeeld zouden verdwijnen. De boeren konden zich dan meer specialiseren in de akkerbouw.

Nu ben ik geen blinde klimaatziekte-ontkenner, maar vond het wel “bijzonder” dat uitgerekend een partij vóór de dieren een hele soort wil laten verdwijnen. En voor het vlees, én voor het klimaat.

Later in bed kon ik de slaap niet vatten. Al helemaal niet toen ik besefte dat na de koeien ook de varkens aan de beurt zouden komen. En daarna de kippen. En sommige vogels die ook lekker smaken. Misschien ook wel de vissen. Vreemd dat Esther niet aan al die vliegtuigen heeft gedacht, autorijden wil verbieden en alle industrie met een bedenkelijke uitstoot wil verbannen. Ze maakt dan ook een redelijke kans, omdat in een aantal delen van ons land de reclame in bushokjes voor vliegvakanties, vlees, zuivel en vis verboden is. Ja echt. In het land waar we met melk zijn grootgebracht, met Joris Driepinter als lichtend voorbeeld, moet koemelk van tafel. ”Flinke jongen”, zei mijn moeder als ik na het voetballen een paar glazen koude melk naar binnen kiepte.

Ik viel weer in een onrustige slaap. Tot ik met een gil weer rechtop in bed zat. Vrouwlief schrok zich wild en dacht meteen aan het ergste. Nou, ze zat er niet ver naast. Als mevrouw Ouwehand klaar is met de dieren, dan komt de mens aan de beurt. De mens die in de maatschappij het meeste kost en nog weinig levert: de bejaarde. Ik vrees dat er binnenkort een officiële brief van een ministerie op de mat ligt. Met de mededeling dat we te oud en te duur zijn geworden. Onze zorg kan niet meer betaald worden en wat denk je dat al die luiers van de bejaarden voor onze natuur betekenen?

Ook mag er niet meer gefokt worden, zodat de aarde over enkele eeuwen definitief van het monster mens is verlost.

Freddy Klooté

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant