Afbeelding

Achteraan - Column Freddy Klooté

Column 780 keer gelezen

Vroeger op de lagere school deden we het al. Als je je adres moest opschrijven, kwam er na de plaatsnaam nog een rijtje. Nederland, BeNeLux, Europa, Wereld, Heelal. Waarom we dat deden? Geen flauw idee. Wilden we laten zien dat we het allemaal wel wisten? Verveelden we ons? Feit is, dat dit tegenwoordig niet vaak meer voorkomt. Of het moet ergens op een mobieltje staan. BeNeLux kunnen we vergeten. Die bestaat alleen nog ten faveure van de drie vorstenhuizen die elk jaar bij elkaar een bammetje gaan eten.

De gemeente bestaat nog. Wel is hierbij een doelstelling om die steeds groter te maken. Want groter is beter. Zegt men. En de meerderheid van de bevolking interesseert het niks en die knikt van ja. De gemeente moet verantwoording afleggen aan de provincie. En daar zitten/werken mensen die hetzelfde doen als hun collega’s van de gemeenten, maar dan voor een groter gebied. Als het mis gaat bij de provincie krijgen ze een waarschuwende vinger van de landelijke overheid. Daar doet men hetzelfde als bij de gemeente en de provincies, maar dan voor een nog groter gebied. En dan denk je dat we het, wat bemoeienis en waarschuwende vingers betreft, wel gehad hebben.
Een kop uit dagblad Trouw: ‘Nederland moet hard aan de bak, vindt de Europese Commissie’. En dan gaat het over het landbouwbeleid, de woning- en de arbeidsmarkt en het energiebeleid. Dat moet anders. Een voorbeeldje. Nederland bevindt zich achteraan in de Europese achterhoede bij de bouw van nieuwe zonne- en windparken. Alleen Ierland, België en Malta zijn nog verder achteraan in de achterhoede.

Nou, nou, mag het ietsje minder, dacht ik eerst. Niet zo hoog van de toren blazen. Maar ik had de aard van de achterstand toch onderschat. ‘Het is de Europese Commissie een doorn in het oog’, ging Trouw verder. Daar schrok ik van. ‘Ieder jaar neemt de Europese Commissie alle lidstaten de maat’. Mijn God, snel deden we de gordijnen dicht. Warmte binnenhouden. En verder lezen. We mogen niet afhankelijk worden van andere niet-lidstaten voor onze energievoorziening. Even flitst Rusland door mijn hoofd. En Oekraïne. De Europese Commissie komt die oorlog, wat betreft haar energiedoelstellingen wel goed van pas. Slechte gedachte natuurlijk, maar ze kwam toch even om de hoek gluren.
En wie steekt dan ‘n waarschuwende vinger uit naar Europa? Grote Broer USA. Die speelt een spelletje ‘wie kan het verst plassen?’ met China.

Maar, hoe dan ook, als sportliefhebber hang ik niet graag achteraan in de achterhoede. Dat is vlak voor de bezemwagen hè. Dus Groningen nog even wachten, net als de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Wie als jongeling droomt om ooit een eigen huis te hebben kan het nu helemaal schudden. Eerst die zonne- en windparken. Voordat de Europese Commissie echt boos wordt. We hebben pretparken genoeg, die snel omgebouwd zijn. Als we maar niet meer achteraan in de achterhoede hangen.

Freddy Klooté

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant