Afbeelding

Afscheid - Column Carla Wijnhoven

Column 2.705 keer gelezen

Huil niet omdat Lanny er niet meer is, maar glimlach omdat hij er was…

Onder de klanken van het Dire Straits-nummer Brothers in Arms werd onze collega op de schouders van zes Intern Bijstand Team-leden in uniform de gedenkruimte binnengedragen. De overige ‘stoer uitziende’ collega’s van het IBT vormden een erehaag waarbij ze hun wapenstok in de lucht tegen elkaar kruisten. In de andere hand hielden ze hun schild dicht tegen hun borst gedrukt. De emotie was duidelijk van hun gezichten af te lezen. Ik had kippenvel over mijn hele lichaam terwijl ik naar een emotioneel, indrukwekkend en waardig moment keek.

Het bericht dat je als collega nooit hoopt te krijgen, werd afgelopen week toch werkelijkheid. Lanny van het beveiligingsteam was overleden. Dit bericht sloeg in PI Grave, ondanks dat hij al enige tijd ziek was, in als een bom. Collega’s waren ontdaan, verdrietig en zochten elkaar op om over hun collega te praten en verhalen uit te wisselen. Er werd een gedenkruimte ingericht in het stiltecentrum. Hier stond een foto en konden collega’s hun herinneringen in een gedenkboek voor de familie opschrijven.

Lanny had zelf gevraagd of het IBT een ererol wilde spelen op zijn uitvaart. Het IBT is een soort van ME binnen de gevangenis. Lanny was enorm trots dat hij jarenlang deel van het IBT had mogen uitmaken. Zijn collega’s van PI Grave waren zijn tweede thuis. De impact van zijn overlijden was dan ook enorm groot. De herdenkingsdienst werd erg drukbezocht of gevolgd via de livestream, thuis of in de gevangenis in het stiltecentrum. In het stiltecentrum was ook onze pastor aanwezig om de medewerkers die achter moesten blijven om dienst te draaien, emotioneel bij te staan. Ook de gedetineerden begrepen dat ze tijdens de herdenkingsdienst op cel moesten blijven, zodat de medewerkers in alle rust afscheid konden nemen van hun collega.

Ik vond het een eer om te mogen spreken tijdens de herdenkingsdienst en voelde naast het verdriet en het gemis ook de enorme verbondenheid en trots die daar aanwezig was. Zoals gevraagd door Lanny hebben we als collega’s met een traan en een glimlach afscheid van hem genomen.

Lanny bedankt voor alles…

Carla Wijnhoven
Vestigingsdirecteur PI Grave

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant