Afbeelding

Smous & afvalkalender - Column Jan van As

Column 507 keer gelezen

Ooit heb ik op deze plaats gezegd dat de meeste Smouzen deugen en daar heb ik toen gelijk in gekregen, niet iedereen vond dat een leuke opmerking en sommigen begrepen het niet helemaal. Dus leg ik bij deze even uit dat Smouzen de carnavalsnaam van Zeelanders is.

Ik woon al heel lang in Zeeland, ik woon er zelfs al zo lang dat er in september zomaar een spontaan feest kan uitbreken in verband met een jubileum. In Zeeland wonen is geen straf, in Zeeland wonen is een niet aflatende golf van genoegen! Ik vond in Zeeland de liefde, ik vond er vrienden en kon er mijn grote hobby (honden) met plezier uitoefenen door de wandelingen in ‘ons bosse’. We hebben er ook een heel mooi huis in een heel mooi straatje. Heel veel jaren mocht ik ook (mede) leiding geven aan de Soos voor mensen met een beperking. Ik heb in Zeeland kapitaal vergaard en het werd me ook in Zeeland weer afgenomen, ik werd er koninklijk onderscheiden en bleef er gezond. Zeeland is helemaal okay!

Maar deze week bleek maar weer eens de vindingrijkheid en originaliteit van de Smouzen. Ik had een column op verzoek van diverse mensen gewijd aan de problemen met het binnenhalen van de afvalkalender. Mensen vonden dat leuk want er kwamen al snel reacties op. Maar wij hadden niet in de gaten hoe ze in Zeeland zo’n probleempje snel kunnen cancelen! Want terwijl mijn column digitaal onderweg was naar de redactie in die andere wereldstad (Schaijk) viel bij ons Ut Rookelijzer in de bus. Ut Rookelijzer is een kleurige glossy die alleen verspreid wordt in Zeeland en in Nieuw Zeeland. Ut Rookelijzer bestaat al meer dan 50 jaar en er zijn Smouzen die alle nummers van dit blaadje van de laatste 50 jaar, compleet op zolder hebben liggen ! Je kunt lezen wanneer je bij de dokter terecht kunt en hoe laat de Zondagse mis is, de middenstand steunt middels advertenties en elke vereniging mag berichten plaatsen in Ut Rookelijzer. In elk buurtschap is iemand die het rondbrengt.

Deze week stond ik toch wel helemaal met de oren te klapperen! Ik zag wel dat die lieve mevrouw Ut Rookelijzer in de bus ging stoppen, maar Zappatoo zat achter in mijn auto en die wil dan maar een richting uit, het bos, want dan moet ie gruwelijk plassen en laat dat weten door heel erg hard te blaffen.
Later haalde ik Ut Rookelijzer uit de bus en De Lieve Heer liet dit Rookelijzer op een bepaald pagina open vallen. En wat stond er op die opvallende pagina met veel kleurtjes? DE AFVALKALENDER 2023! Mooi met groene klikootjes en grijze klikootjes etc.
De Zeelanders hoeven dus niet op de computer te gaan klungelen om dat rare ding van de gemeente proberen binnen te halen met alle ergernis en oplopende bloeddruk van dien.

Tip voor wie geen Rookelijzer heeft, bij de supermarkt kun je in kleur kopiëren, dus leen het boekwerkje even van de buren en klaar is Kees. Nou nog tegels bij het Dorpshuis en Zeeland is helemaal blij!

Jan van As

Uit de krant