Afbeelding

Niet zoals op tv - Column Carla Wijnhoven

Column 800 keer gelezen

Waarom zou je überhaupt willen werken in een gevangenis? Dat is een vraag die ik regelmatig krijg van mijn familie, vrienden, kennissen en zelfs soms van de gedetineerden. Mijn antwoord is dan altijd steevast: Omdat het een hele interessante “wereld ” in de wereld is!

Werken in een gevangenis is fantastisch en blijft mensenwerk ondanks dat er geen enkele gedetineerde op vrijwillige basis verblijft. Het werk is een mengelmoes van luisteren naar het verhaal dat achter ieder gedetineerd mens zit, het begeleiden, soms streng zijn en ingrijpen als het moet. Maar… het is ook een wereld van de regels uitvoeren. Iedere dag heeft hetzelfde ritme vanwege het vaste dagprogramma dat de gedetineerden hebben. De medewerkers van de gevangenis hebben een baan waarin geen enkele dag hetzelfde is. Je weet in de ochtend nooit hoe de dag zal gaan verlopen. Het is echter niet zoals in televisieseries op Netflix of bij Videoland. De gedetineerden lopen niet in een oranje- of een gestreepte overall met een bal aan de voet. Het is geen hotel en de medewerkers hebben geen wapen of een taser waarmee ze de gedetineerden “stoer” neerschieten. Nee, een goede dag bij ons in de gevangenis, is gewoon een rustige dag. En… deze hebben we gelukkig heel veel.

Wat ons als PI Grave nog meer typeert, is dat er een enorm gevoel van trots en saamhorigheid aanwezig is! Iedereen is belangrijk en of je nu werkzaam bent op bijvoorbeeld de afdeling zelf, in de beveiliging of de arbeidszaal… dat maakt niet uit… Iedereen werkt samen.
Samenwerken door ons goed opgeleide personeel zorgt ook voor veiligheid. Dat is noodzakelijk en levert een bijdrage aan onze opdracht nl. veiligheid bieden en reïntegratie. We willen ervoor zorgen dat de gedetineerden “beter” onze inrichting verlaten dan dat ze bij ons binnen kwamen.

Op dinsdagavond 13 december organiseren wij in PI Grave een wervings- en selectieavond. Er ontstaan vacatures omdat enkele medewerkers zullen gaan genieten van hun (deeltijd) pensioen en een enkeling elders een nieuwe uitdaging heeft gevonden.

Spreekt ons verhaal je aan, wil je het echte verhaal horen, en zou je graag in de gevangenis willen werken, kijk dan op de site van “werken bij dji.nl” en meld je dan snel aan!

Carla Wijnhoven
Vestigingsdirecteur PI Grave

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant