Afbeelding

Matthijs & Demis - Column Jan van As

Column 472 keer gelezen

Het voorbije weekend was iedereen in ons land bezig om Matthijs van DWDD volledig af te fakkelen. Ieder programma op elke zender ging over Meneer Van Nieuwkerk en zijn buien en grote bek. Dus wil ik onze lezers ook even vertellen over mijn ervaring met Meneer DWDD. Nee, ik heb hem nooit gesproken, wel ooit gezien bij een concert. Hij kwam ons tegemoet gelopen en toen wij zeiden ‘Dag Matthijs’ zei hij niks en vonden wij ‘m een arrogante bal.

Dit gaat meer over wat er gebeurde bij De Wereld Draait Door van 25 januari 2015. Op die avond overleed Demis Roussos in Athene op 69-jarige leeftijd aan kanker. De volgende dag was er een DWDD en tafelheer was Marc Marie Huybrechts. De tafelheer mocht zeggen wat hem getroffen had bij het nieuws en Marc Marie zei natuurlijk: “Demis Roussos is overleden”. Matthijs reageerde als door een wesp gestoken daarop met zoiets van: “Maar daar gaan we het toch niet over hebben? Asjeblieft zeg!” Wij zagen dat de tafelheer van de dag zichzelf kapot schrok, nog iets van een excuus prevelde en een beetje aangeslagen wegdook.

Op dat moment vloog op het Brouwerspad in Zeeland een vork rakelings langs de enorme flatscreen die de jongens van Jannesjan daar juist die week hadden opgehangen. Hoezo “niet over hebben”, klote eendebek! Als je verstand denkt te hebben van Chansons met je eeuwige Aznavour, dan moet je toch weten dat Demis in Frankrijk een enorme carrière had als chansonnier van bijvoorbeeld Plaisir d’amour en het prachtige Mourir auprès de mon amour. Maar hij was ook de zanger en bassist van Aphrodite’s Child. Hij speelde in die band samen met Loukas Sideras en de later wereldberoemde Vangelis Papathanasiou, die grote filmhits schreef en vorig jaar ook overleed. Aphrodite’s Child had hits als I want to live en het prachtige It’s five o’clock. Als soloartiest werd Demis heel erg groot en ik weet dat in heel veel huizen de bekende Greatest Hits LP van de man met de hoed in de kast staat.
Hoezo “niet over hebben”? Ik weet zeker dat Marc Marie een woordje had ingestudeerd om het er wél over te hebben. Door de brute reactie van de baas durfde hij niks meer te zeggen en Demis kreeg niet de eer die hij hartstikke wél verdiend had.

Wij zijn ooit naar een concert van Earth, Wind & Fire geweest. Toen zagen we dingen die we nog nooit gezien hadden qua vuur, licht en geluid, maar een paar maanden later zagen we Demis Roussos in Ahoy en dat was nog indrukwekkender. Op dat moment was hij echt de allergrootste en had vele duizenden fans in Nederland. Toen de show later nog een keer in Duitsland was, zijn we nog een keer geweest en ook daar waren heel veel mensen, want Demis zong zijn liedjes in meerde talen. Schones Mädchen aus Arcadia was geen kunstzinnig hoogstandje, maar wel een dikke hit. Hoezo “niet over hebben”?

Vanaf die dag had ik een hekel aan Matthijs. Toen hij stopte met DWDD en terugkwam met een leuke quiz en ‘Mathijs gaat door’ waardeerde ik wel zijn vakwerk, want hij is een televisiemonument. Toch wil ik wel gezegd hebben dat ‘Matthijs gaat door’ geen origineel idee is. Al tientallen jaren presenteert Jools Holland op de BBC zijn ‘Jools Late’ en daar lijkt het heel erg veel op.

Ik kan me na de uitval tegen Marc Marie helemaal voorstellen hoe het achter de schermen liep. Mijn boosheid over de opmerking het “er niet over hebben” werd ook gevoed door het feit dat mijn maatje Hans ook een enorme fan was van Aphrodite’s Child en later Demis Roussos solo. Maar Hans is al heel lang dood en bij zijn uitvaart schalde uit twee enorme boxen Goodbye my love goodbye van Demis Roussos. En daar wilde die Matthijs het niet over hebben!

Jan van As

Uit de krant

Uit de krant