Afbeelding
Thomas Fasting

All inclusive hotel? - Column Carla Wijnhoven

Column 11 keer gelezen

“Ik wil niet op een meerpersoonscel”, schreeuwde een gedetineerde bij binnenkomst in PI Grave. “Ik heb hier geen zin in en ik ben zeker niet geschikt om samen met die crimineel op dezelfde cel te zitten!”

Sommige mensen hebben nog steeds het idee dat de gevangenis een soort van luxehotel is. Echter niets is minder waar!

Als iemand volhardt in het weigeren van een meerpersoonscel dan plaatsen wij zo iemand in de observatiecel en krijgt hij bedenktijd om zijn besluit te heroverwegen. Wij kunnen ook niet anders omdat wij in Grave niet de faciliteiten hebben om iedereen een eigen cel te geven.

Op de meerpersoonscel staan een stapelbed, twee tv`s, tweemaal bestek en borden, een bureau, één toilet (in dezelfde ruimte), één stoel, een kast voor twee personen en een wasbak. 

Je kunt niet kiezen met wie je een cel deelt. Of je het nu leuk vindt of niet: je bent op elkaar aangewezen. We hanteren wel criteria aan de hand waarvan we gedetineerden wel of niet bij elkaar plaatsen. Het eerste criterium is de titel waarop je in de gevangenis verblijft. Als iemand op een arrestantentitel verblijft, komt hij bij een andere arrestant op de cel. Een tweede criterium is de geloofsovertuiging en de derde is of iemand wel of niet rookt. 

Alleen gedetineerden die niet samen op een cel geplaatst kunnen worden op advies van de medische dienst of vanwege psychische problematiek, krijgen een contra-indicatie en worden dan alsnog op een enkel cel geplaatst. 

Deze man had geen contra-indicatie en werd dus op een vriendelijke toch duidelijke manier uitgelegd dat hij, ondanks zijn bezwaar, samen met iemand op een cel zou gaan. Dit betekent dat ze samen op een cel van iets meer dan tien vierkante meter verblijven van 17.00 uur in de avond tot 8.00 uur in de ochtend.

Dus een hotel of een vakantiegevoel? …echt niet! 

Los van dat ook roomservice in PI Grave niet bestaat, kun je jouw ‘eigen kamergenoot’ niet kiezen en zelf uitchecken… vergeet het maar!

Carla Wijnhoven
Vestigingsdirecteur PI Grave

Uit de krant

Uit de krant