Afbeelding

Er was eens... - Column Carla Wijnhoven

Column 412 keer gelezen

Sommige verhalen van gedetineerden zouden in een gevangenis moeten beginnen met de zin: “Er was eens…”.

Zo ook het verhaal van de gedetineerde man die kaas had verstopt in zijn sokken. Toen hij door een medewerker betrapt werd met zijn ‘buit’ heeft hij hiervoor meteen een rapport en straf gekregen. De man was het hier echter helemaal niet mee eens en is in beklag gegaan.

Gedetineerden hebben beklagrecht en kunnen een klacht indienen bij de Commissie van Toezicht. Deze commissie heeft zitting in de gevangenis en hoort de gedetineerden en de directeur tijdens een zitting over klachten die gedetineerden indienen. Toen de man tijdens de beklagzitting samen met zijn advocaat verscheen, vertelde de man dat hij helemaal niet voornemens was om kaas te stelen. Hij gaf aan dat er gewoon sprake was van een groot misverstand! Het rapport was volgens hem dan ook onterecht en de man eiste een aanzienlijke financiële compensatie van de inrichting.

Zijn verhaal was dat hij de plakken kaas niet gestolen had maar deze gewoon mee had genomen vanuit zijn eigen cel. Hij was vergeten dat hij ze in zijn broekzak had gestopt en ze vervolgens per ongeluk had meegenomen naar zijn werkplek, de centrale keuken. Dus toen hij op de terugweg betrapt werd met in folie gewikkelde kaas om zijn enkels heen gevouwen, was hij zich van geen kwaad bewust. Volgens de man had hij een gat in zijn broekzak en was de kaas op die manier in zijn sokken terecht gekomen. Hij bleef volhouden hier echt niets aan te kunnen doen.

Toen de voorzitter van de commissie hem vroeg hoe het onmogelijke toch mogelijk was, namelijk dat er vanuit 1 broekzak in 2 sokken kaas zat, bleef het stil. De voorzitter ging verder door aan te geven dat de kans dat de kaas vanuit de ene broekzak naar twee sokken was “gevallen” meer dan onwaarschijnlijk was.

Zoals u zult begrijpen werd de zaak ongegrond verklaard en kreeg de man geen enkele financiële compensatie voor geleden schade en werd zijn verhaal verwezen naar het rijk der fabelen.

Carla Wijnhoven
Vestigingsdirecteur PI Grave

Uit de krant