Afbeelding

‘Wie wil er minder druk en meer (werk) geluk?’

Algemeen 635 keer gelezen

REGIO -Herken jij jezelf in de titel? Zit je hoofd vol of voel je lichamelijke ongemakken? Je weet of voelt wel dat je iets moet veranderen maar weet niet hoe of waar te beginnen? Eén op de zes werkende Nederlanders ervaart burn-out klachten. Als je lange tijd niet kunt ontspannen raak je overspannen en uiteindelijk krijg je een burn-out. Voorkomen is in deze zeker beter dan genezen! Volksuniversiteit Oss kan je op weg helpen met de cursus Minder druk, meer (werk) geluk.”

Een burn-out heeft een enorme impact op jezelf, je gezin, familie, vrienden en je werk. “Gemiddeld duurt een burn-out wel 8 maanden. Overspannen of burn-out raken wil je dus absoluut voorkomen. Gelukkig overkomt je dit niet van de ene op de andere dag. Er gaat een lange periode van stress aan vooraf, waarin je lichaam en hoofd je volop signalen sturen om in te grijpen.
De vraag is: herken jij ze? En wanneer en hoe onderneem je actie? De cursus maakt zowel mensen die risico lopen op stress en burn-out, als hun omgeving (familie, vrienden, collega’s, leidinggevenden) bewust van hoe stress werkt, mogelijke stressbronnen en signalen van stress. Ook wordt er ruim aandacht besteed aan praktische handvatten om op een actieve, duurzame manier stress en energie te managen en je mentale veerkracht te vergroten.”

Is de cursus alleen voor mensen met stress- en burn-out klachten?
De cursus is passend voor mensen met uiteenlopende hulpvragen, waar zij stress van krijgen. “Bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zoals moeite met assertiviteit, het bewaken van de eigen grenzen, onzekerheid en/of perfectionisme. Of hulpvragen rond het dealen met de vele verantwoordelijkheden en uitdagingen in het leven, zoals een pittige studie, een veeleisende baan of eigen bedrijf, een (zorg)intensief gezin, een grote verandering in je privéleven, ziekte of mantelzorg. Al deze dingen kunnen ertoe leiden dat je méér op je bordje krijgt dan dat je aankunt. De klachten zijn echter signalen en niet de kern van het probleem. In de cursus leer je niet alleen de klachten te verlichten maar juist waar mogelijk de bronnen van je stress te herkennen. Er is aandacht om te leren omgaan met stress en emoties, zodat je huidige en toekomstige uitdagingen en tegenslagen veerkrachtig het hoofd kunt bieden. De cursus past bij jou als je stressbestendiger wil worden of wanneer je milde stressklachten en de oorzaken daarvan wilt verhelpen. De cursus is niet geschikt voor mensen met een vastgestelde burn-out.”

Cursus in de buitenlucht
Met de lente op komst, vindt de cursus plaats in de buitenlucht in de vorm van ‘walk en talk’. “In de rust en ruimte van de natuur stap je even uit de hectiek van het dagelijkse leven en ervaar je direct meer ontspanning. Er ontstaat ruimte in je hoofd voor nieuwe inzichten en richtingen. De natuur nodigt uit tot stilstaan bij jezelf en van daaruit stappen vooruit te zetten. Bovendien zit je niet tegenover elkaar maar loop je naast elkaar, dat voelt gelijkwaardig en stiltes zijn rustgevend.”

De cursus Minder druk, meer (werk) geluk bestaat uit vijf lessen van 2,5 uur die plaatsvinden op vrijdagochtend van 9.30 tot 12 uur in natuurgebied Herperduin. De geplande startdatum is vrijdag 7 april. Inschrijven en meer informatie vind je op www.volksuniversiteitoss.nl.

Debbie van der Donk
Docente Debbie van der Donk (foto) heeft vele jaren gewerkt als leerkracht en talentbegeleider, het was haar missie om basisschoolkinderen te laten floreren in hun welbevinden. Haar lijfspreuk is: als je doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg. Waar word je blij van en waar liggen jouw talenten? Dat is het coachen en trainen van mensen, analyseren, afstemmen, creatief en probleemoplossend denken. Debbie heeft als stress en burn-out coach en trainer haar eigen bedrijf Flore BOSbegeleiding.

Uit de krant