Afbeelding

Chipplicht voor de kat komt eraan… - Nader Bekeken door Dierenkliniek Schaijk

Algemeen 739 keer gelezen

Sinds 1 april 2013 is de chipplicht voor honden al een feit. Alle honden die sindsdien in Nederland worden geboren, of in Nederland worden geïmporteerd, moeten worden gechipt. Dat is dus al 10 jaar. Nu komt de chipplicht voor katten eraan, we weten alleen nog niet vanaf wanneer de plicht gaat gelden.

Ons advies zou zijn om niet te wachten met het chippen van uw kat totdat het verplicht gaat worden. Het gebeurt te vaak dat er een kat wordt gevonden die niet gechipt blijkt. Deze week nog bleek een aangereden kat op de Zeelandsedreef niet gechipt. De eigenaar is dan niet te traceren en blijft in onwetendheid over de verblijfplaats en/of de gezondheid van de kat.

Het chippen is een eenvoudige handeling, is ook niet belastend voor de kat. Je kunt het vergelijken met het geven van een injectie. De kat hoeft er ook niet voor te slapen en het zou bijvoorbeeld tegelijkertijd gedaan kunnen worden met de jaarlijkse vaccinatie. Ook kittens doorstaan het chippen zonder problemen.

Nadat uw dier is gechipt, is het heel belangrijk dat u het chipnummer van uw dier gaat registreren, in combinatie met uw contactgegevens. Dat geldt voor de kat net als voor de hond. U hoeft echt niet uw adresgegevens aan het chipnummer te koppelen wanneer u dat niet wil. Het allerbelangrijkste is een telefoonnummer waarop u te bereiken bent als uw dier gevonden zou zijn. Ook is het natuurlijk van belang dat u de registratiegegevens up-to-date houdt. Dus bij wijziging van telefoonnummer deze ook wijzigen bij de databank waar het chipnummer geregistreerd is. Een tijd geleden is uit onderzoek gebleken dat de gegevens van 65% van alle gechipte dieren niet kloppen. Dan is alle moeite voor niets.

Een chip kan ook voor heel andere dingen nuttig zijn. Er zijn bijvoorbeeld kattenluiken, maar ook voerautomaten, die je op de chip van je dier kunt instellen. Heel handig om te voorkomen dat buurkatten ongewenst binnenkomen of, in huizen met meer katten, ervoor te zorgen dat iedere kat zijn passende hoeveelheid voer krijgt.

Dus chippen? Doen!

Brigitte Kraneburg
Dierenkliniek Schaijk

Uit de krant