Afbeelding

Heemkundekring Schaijk–Reek brengt nieuwe Sprokkeling uit

Algemeen 777 keer gelezen

REEK/SCHAIJK - Afgelopen week heeft de Heemkundekring Schaijk–Reek een nieuwe Sprokkeling, nummer 40, uitgebracht. Deze Sprokkeling is het tweede deel van een reeks van drie edities over 200 jaar historie van de bestuurlijke situatie van Reek en Schaijk. 

In dit deel beschrijft de auteur van de serie, Ton Cruijsen uit Reek, de geschiedenis van de gemeente Schaijk, vanaf het ontstaan ervan in 1943 tot aan de herindeling met Zeeland, samen de gemeente Landerd vormend in 1993. Het laatste deel, dat begin volgend jaar uitkomt, gaat over de gemeente Landerd tot aan het ontstaan van de gemeente Maashorst.

Voorzitter Jack Ruijters van de Heemkundevereniging licht de inhoud van deze editie toe: “De rode draad in het verhaal zijn de vijf burgemeesters die Schaijk heeft gehad tussen 1943 en 1993. De eerste was Van der Heijden, opgevolgd door Van de Ven. Toen kwam Schouten, daarna Vos en als laatste Schampers die waarnemer werd tot aan de fusie met Zeeland. In 38 bladzijden geeft Ton een gevarieerd beeld van de bestuurlijke verhoudingen in de twee dorpen en de gemeenteraad. En hoe de burgemeester en wethouders zo nu en dan hun stempel op de besluitvorming in de raad probeerden te drukken. Uitgebreid wordt aandacht besteed aan de PAS en de RPP. Heel leuk om te lezen.”

De Sprokkeling is voor leden van de Heemkundekring gratis. Niet-leden kunnen de Sprokkeling kopen voor 10 euro tijdens openingsuren: elke woensdagochtend tussen 10 en 12 uur in heemkundegebouw De Komme aan de Netjeshof 2 in Schaijk.

Ruijters vervolgt: “Ook wil de Heemkundekring graag oude trouwfoto’s scannen om binnenkort een mooie familietentoonstelling te kunnen organiseren. Mocht u oude trouwfoto’s in bezit hebben dan zouden wij die graag willen scannen. Sowieso willen we oude foto’s van bijvoorbeeld straatbeelden graag opnemen in onze (digitale) fotocollectie. Als u die beschikbaar wilt stellen, kunt u hiervoor mailen naar info@heemkundeschaijkreek.nl of even langs komen.” 

Tot slot geeft Ruijters aan: “In maart organiseert onze vereniging een interessante lezing over de armenzorg in Schaijk en Reek in de vorige eeuw, in mei een leuke wandeling in Reek en in juni een excursie naar Megen. Misschien een overweging om ook lid te worden? Loop dan eens binnen bij De Komme. En anders bent u altijd van harte welkom om ons ‘oudheidkundig museum’ te bezoeken of om zomaar een praatje te maken onder het genot van een kopje koffie of thee. ‘Ut kuukske’ krijgt u erbij.”

Uit de krant